Džihadisti jedu svinjetinu kako bi se bolje prikrili

Tanjug
Džihadisti jedu svinjetinu kako bi se bolje prikrili

Islamska država i islamističke grupacije izazvale su, do sada neviđeni, talas džihadističke radikalizacije u Švajcarskoj, a jedna studija posebno ukazuje na problem radikalizacije u zatvorima.

Studija pokazuje da je slika radikalizacije u Švajcarskoj slična kao i u susjednim državama i da se radi prije svega o muškarcima, migrantima druge generacije između 18 i 35 godina, sa niskim nivoom obrazovanja i koji su loše integrisani na tržištu rada, a 40 odsto njih živi od socijalne pomoći.

Kod jedne petine radikalizovanih riječ je o konvertitima, to jest osobama koje su prešle na islam. Veliki uticaj prilikom radikalizacije imaju akcije deljenja Kurana, kao i pisanja na društvenim mrežama.

Centar radikalizacije su zatvori u kojima je pritvoren natprosječno veliki broj muslimana. Prema studiji je 2016. godine čak 43 odsto svih zatvorenih bilo muslimanske vjeroispovjesti.

Često je teško otkriti proces radikalizacije iza rešetaka, jer zatvorenici prikrivaju njihovu radikalizaciju.

Tako je jedan neimenovani direktor jednog zatvora rekao da pojedini radikalizovani islamisti, da bi se prikrili, jedu čak i svinjsko meso.

Zatvorske vlasti, kako je rekao, reaguju na radikalizaciju kada je uočljiva time što zatvorenik ne nosi čarape, čitav dan se moli i govori o Alahu, ali protiv prikrivenih nema šanse za djelovanje.

Inače čak 32,3 odsto radikalizovanih u zatvorima su porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije, 20,8 odsto iz sjeverne Afrike i 15,4 odsto sa Bliskog istoka.

Autori studije predlažu da se uspostave specijalni zatvori za one zatvorenike koji su već pre izdržavanja kazne važili kao radikalizovana lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana