Држављанин БиХ мозак милионске пљачке у Венецији, одао га прстен

index.hr
Држављанин БиХ мозак милионске пљачке у Венецији, одао га прстен

Хрватска полиција јуче је ухапсила четворицу хрватских држављана - 60-годишњака, 43-годишњака и двојицу 48-годишњака - осумњичених за крађу накита милионске вриједности у јануару ове године у Венецији.

Ради се о држављанину Хрватске и БиХ Винку Томићу (60) те хрватским држављанима Желимиру Грбавецу (48), Звонку Гргићу (43) и Владимиру Ђуркину (48).

Полиција је ухватила и петог члана групе, држављанина Србије Горана Перовића (54), док се за шестим чланом и даље трага. Петорици ухапшених данас је одређен екстрадицијски притвор

Накит је украден из приватне колекције вриједних индијских артефаката катарског шеика Хамада бин Абдуллаха ал-Танија која је била изложена у Венецији, у Дуждевој палати на изложби под називом “Блага могула и махараџа”. Украден је пар наушница од платине и дијаманата у вриједности од милион долара те брош од платине и рубина у вриједности од преко 2 милиона долара.

Разоткрио га прстен

Мозак пљачке био је је 60-годишњи Винко Томић. Он је држављанин Хрватске и БиХ, а у међународним полицијским круговима повезују га с бројним спектакуларним пљачкама широм свијета - у Лондону, Лас Вегасу, Хонг Конгу, Хонолулуу, Швицарској и Монаку, од којих је свака тешка по неколико милиона долара. Осим Италије, Томића тражи и Швицарска, такође због крађе накита вриједног 8 милиона швајцарских франака.

Италијанска полиција открила је на конференцији за медије како је Томић разоткривен захваљујући фотографијама које је објављивао на Facebookу. Наиме, на тим фотографијама на руци има прстен који одговара прстену који је на руци имао лопов из Дуждеве палате.

Два пропала покушаја пљачке

Истрага је открила да је група чак три пута покушала извести пљачку. Први пут то се догодило 30. Децембра 2017. године. Тада је чувар уочио да се сумњиво понашају те је све посјетиоце удаљио од витрина.

Други пут је група покушала извести пљачку 2. јануара 2018., али није успјела јер су је остали посјетиоци стално ометали.

Трећи пут, само дан касније, успјели су у свом науму. Пљачку су извели у свега 30 секунди.

Како је саопштила полиција, имали су и помагачицу - запосленика Дуждеве палате у којој је изведена пљачка.

Оставили десет пута скупљу огрлицу

Истрага је открила да се аларм у палати активирао с минутом закашњења. Лопови су оставили десет пута скупљу огрлицу, а истражиоци претпостављају да су тиме хтјели спријечити да се одмах након паљења аларма уочи гдје је и што украдено.

Пљачкаши су се искрали из палате, а када се упалио аларм, побјегли су у сусједну улицу. Криминалисти претпостављају да су одмах након крађе у простору палате украдене ствари прослиједили трећем помагачу, који тог јутра није био ни близу просторије у којој се догодила пљачка. Вриједне експонате узео је особно Томић, а остали су му или помагали при пљачки или касније при скривању.

Пинк Пантер је назив који је Интерпол додијелио међународној злочиначкој организацији која се бави крађом накита. Име је дошло од британских власти, пошто је један члан банде плави дијамант вриједан 657.000 долара сакрио у посуду за крему баш као и Петер Селерс у истоименом филму.

Човјек с више идентитета

Винко Томић, мозак операције, деведесетих година прошлог вијека представљао се као Винко Осмакчић. Био је у рату у БиХ, док су му мајка и брат били у Хрватској. Томић је био рањен, након чега је отишао у Загреб, а потом у Њемачку.

“Један од ухићених хрватских држављана под вишеструким идентитетима доводи се у везу с неколико великих крађа драгуља у различитим еуропским државама у склопу криминалне организације Пинк Пантер”, саопштио је хрватски МУП о Томићу.

Италијани га сумњиче да је био организатор спектакуларне пљачке у Дуждевој палати те да је пљачку починио с још најмање петорицом помагача, од којих су двојица држављани Хрватске, а двојица Србије.

(Индеџ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана