Ddržavljani BiH drogu proizvodili u luksuznim vilama u Barseloni

Željka Domazet
Ddržavljani BiH drogu proizvodili u luksuznim vilama u Barseloni

Barselona, Beograd, Sarajevo - Španska policija uhapsila je u Barseloni 26 osoba, među kojima su i državljani BiH, zbog sumnje da su dio organizovane grupe koja trguje narkoticima, a od koje je prethodnih mjeseci oduzeto 330 kilograma marihuane vrijedne oko 1,65 miliona evra.

Koliko je državljana BiH uhapšeno u petak nismo uspjeli da saznamo. U Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH rekli su da ne raspolažu podacima o hapšenju državljana BiH.

- Ako službenim kanalima primimo informaciju o tome u okviru svojih nadležnosti o tome ćemo obavijestiti agencije za sprovođenje zakona u BiH - istakli su u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je slobode lišeno 14 srpskih državljana.

- Akcija je trajala nekoliko meseci. Srpska policija nastavlja rad na ovom slučaju, za nas je važno da zajedničkim radom sa regionom i Evropom sprečimo da droga dolazi do naše dece - istakao je Stefanović.

Pored državljana BiH i Srbije među uhapšenima su i Crnogorci, Hrvati, Litvanci i Šveđani.

Članovima organizovane kriminalne grupe je na teret stavljeno da su od jula 2017. do februara 2018. godine organizovali proizvodnju marihuane tipa skank u iznajmljenim vilama u Barseloni. Kriminalnu grupu u Španiji je, prema sumnjama španske i srpske policije, organizovao državljanin Srbije S. T. (52). On je sa ostalim članovima instalirao više laboratorija za proizvodnju marihuane, koju bi nakon završenog procesa proizvodnje sušili i pakovali, a potom prodavali kriminalnim grupama u zemljama EU.

- Osumnjičeni su osim na teritoriji Španije djelovali u još pet članica EU - Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, kroz koje su u pet navrata prokrijumčarili 253 kilograma marihuana - saopštilo je Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal.

U operativnom radu koji je vodila srpska policija učestvovali su i policijski organi Francuske, Italije i Njemačke koji su 2017. i 2018. godine u više akcija uhapsili pet državljana Srbije i dva državljanina Rumunije. Kod njih su pronađena 254 kilograma marihuane.

U akciji 28. februara službenici španske policije su uhapsili 26 pripadnika te kriminalne grupe i izvršili pretres na više lokacija u Barseloni. Tom prilikom su oduzeli veću količinu marihuane i sadnica kanabisa od kojih se ona dobija, 56.000 evra, veću količinu oružja i više vozila. Dan kasnije uhapšena je još jedna osoba u Srbiji.

Hapšenje u Italiji

U međunarodnoj akciji "Zagi" na području Trenta u Italiji 22. februara sa još 13 narko-dilera uhapšeni su državljani BiH Dražen Grabovac i braća Zahid i Anis Šerifović. Braća Šerifović koji su iz Brčkog bili su šefovi međunarodnog narko-kartela koji je "balkanskom rutom" krijumčario drogu i na tom poslu zaradio oko milion evra. Pet osumnjičenih državljana BiH su u bjekstvu, a među njima i Admir Šerifović (61) - otac braće Šerifović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana