Ддржављани БиХ дрогу производили у луксузним вилама у Барселони

Жељка Домазет
Ддржављани БиХ дрогу производили у луксузним вилама у Барселони

Барселона, Београд, Сарајево - Шпанска полиција ухапсила је у Барселони 26 особа, међу којима су и држављани БиХ, због сумње да су дио организоване групе која тргује наркотицима, а од које је претходних мјесеци одузето 330 килограма марихуане вриједне око 1,65 милиона евра.

Колико је држављана БиХ ухапшено у петак нисмо успјели да сазнамо. У Сектору за међународну оперативну полицијску сарадњу Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ рекли су да не располажу подацима о хапшењу држављана БиХ.

- Ако службеним каналима примимо информацију о томе у оквиру својих надлежности о томе ћемо обавијестити агенције за спровођење закона у БиХ - истакли су у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је рекао да је слободе лишено 14 српских држављана.

- Акција је трајала неколико месеци. Српска полиција наставља рад на овом случају, за нас је важно да заједничким радом са регионом и Европом спречимо да дрога долази до наше деце - истакао је Стефановић.

Поред држављана БиХ и Србије међу ухапшенима су и Црногорци, Хрвати, Литванци и Швеђани.

Члановима организоване криминалне групе је на терет стављено да су од јула 2017. до фебруара 2018. године организовали производњу марихуане типа сканк у изнајмљеним вилама у Барселони. Криминалну групу у Шпанији је, према сумњама шпанске и српске полиције, организовао држављанин Србије С. Т. (52). Он је са осталим члановима инсталирао више лабораторија за производњу марихуане, коју би након завршеног процеса производње сушили и паковали, а потом продавали криминалним групама у земљама ЕУ.

- Осумњичени су осим на територији Шпаније дјеловали у још пет чланица ЕУ - Француској, Италији, Њемачкој, Аустрији и Словенији, кроз које су у пет наврата прокријумчарили 253 килограма марихуана - саопштило је Тужилаштво Србије за организовани криминал.

У оперативном раду који је водила српска полиција учествовали су и полицијски органи Француске, Италије и Њемачке који су 2017. и 2018. године у више акција ухапсили пет држављана Србије и два држављанина Румуније. Код њих су пронађена 254 килограма марихуане.

У акцији 28. фебруара службеници шпанске полиције су ухапсили 26 припадника те криминалне групе и извршили претрес на више локација у Барселони. Том приликом су одузели већу количину марихуане и садница канабиса од којих се она добија, 56.000 евра, већу количину оружја и више возила. Дан касније ухапшена је још једна особа у Србији.

Хапшење у Италији

У међународној акцији "Заги" на подручју Трента у Италији 22. фебруара са још 13 нарко-дилера ухапшени су држављани БиХ Дражен Грабовац и браћа Захид и Анис Шерифовић. Браћа Шерифовић који су из Брчког били су шефови међународног нарко-картела који је "балканском рутом" кријумчарио дрогу и на том послу зарадио око милион евра. Пет осумњичених држављана БиХ су у бјекству, а међу њима и Адмир Шерифовић (61) - отац браће Шерифовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана