Cipras nije uspio da ubijedi opoziciju

Srna
Cipras nije uspio da ubijedi opoziciju

Atina - Grčki premijer Aleksis Cipras nije uspio da dobije podršku lidera najveće opozicione stranke Nova demokratska partija Kirjakisa Micotakisa za postizanje konsenzusa pred održavanje razgovora između Atine i Skoplja za rješenje višedecenijskog spora oko imena makedonske države.Atina i Skoplje postigli su saglasnost da će pojačati pregovore za postizanje dogovora.

Grčka vjeruje da ime Makedonija nosi i pravo na teritoriju njenog istoimenog regiona na sjeveru. Više stotina hiljda Grčka okupilo se početkom mjeseca u Solunu kako bi protestovali zbog eventualne upotrebe imena Makedonija u bilo kakvom rješenju spora.

Bilo je nekoliko sugestija da bi rješenje moglo imati dva imena poput Sjeverna Makedonija ili Makedonija-Skoplje.

"Nećemo dijeliti Grke da bi ujedinili Skoplje", rekao je Micotakis nakon sastanka sa Ciprasom. On je naglasio da rješenje spora oko imena nije samo spoljnopolitičko pitanje već ozbiljna tema povezana sa istorijom Grčke i "identitetom Grka".

Micotakis je okrivio Ciprasa jer nije od Skoplja zatražio promjene Ustava kao "neophodan preduslov" za bilo kakve razgovore, te smatra da je propuštena šansa za bilo kakav dogovor.

Predstavnik UN Metju Nimic posjetiće tokom naredne sedmice obje zemlje radi daljih razgovora.

Cipras je nakon sastanka sa liderima opozicionih partija poručio da će nastaviti sa naporima da bi se pronašlo prihvatljivo rješenje i da neuspjeh neće doprinijeti Grčkoj ili stabilnosti na Balkanu.

Grčka pravoslavna crkva juče je saopštila da je protiv bilo kakvog sporazuma sa susjednom zemljom koje će obuhvatati ime Makedonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana