Četiri miliona izbjegle djece ne ide u školu

Agencije
Četiri miliona izbjegle djece ne ide u školu

Ženeva - Četiri miliona izbjegle djece ne ide u školu, navodi se u najnovijem izvještaju Agencije UN za izbjeglice (UNHCR) o obrazovanju “Preokrenimo trend - Obrazovanje izbjeglica u krizi”.

UNHCR saopštava da je broj djece migranata koja ne idu u školu za pola miliona veći u odnosu na isti period prošle godine.

Kako se navodi, 61 odsto djece izbjeglica pohađa osnovnu školu, u poređenju sa 92 odsto djece širom svijeta, dok svega 23 odsto njih upiše srednju školu, u odnosu na 84 odsto djece u svijetu.

Fakultet upiše 37 odsto mladih u svijetu, dok samo jedan odsto izbjeglica ima tu šansu, a ovaj podatak se, napominje UNHCR, ne mijenja u posljednje tri godine.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi istakao je da će bez obrazovanja biti učinjena bespovratna šteta za budućnost djece izbjeglica i njihovih zajednica.

- Obrazovanje je način da se pomogne djeci da zacijele rane, ali je takođe i od ključnog značaja za izgradnju njihovih otadžbina - rekao je Grandi.

Izvještaj ističe napredak zemalja koje su se obavezale da će poštovati Deklaraciju za izbjeglice i migrante i da će tokom 2017. godine upisati u školu 500.000 djece.

Istovremeno se naglašava kako treba da bude učinjeno više kako bi sve izbjeglice dobile obrazovanje koje zaslužuju, a zemlje koje prihvataju migrante pozivaju se da uključe djecu u nacionalne obrazovne sisteme uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

U izvještaju se ukazuje i da 92 odsto djece izbjeglica školskog uzrasta živi u zemljama u razvoju i da im je potrebna finansijska pomoć međunarodne zajednice.

Navodi se da je krajem 2017. godine u svijetu bilo više od 25,4 miliona izbjeglica, od toga 19,9 miliona pod zaštitom UNHCR-a.

Više od polovine, 52 odsto, činila su djeca među kojima je bilo 7,4 miliona djece školskog uzrasta.

- “Preokrenimo trend - Obrazovanje izbjeglica u krizi” je treći godišnji izvještaj koji objavljuje UNHCR.

Prvi je objavljen 2016. godine pod nazivom “Na gubitku” pred samit Generalne skupštine UN o izbjeglicama i migrantima.

Drugi izvještaj “Zanemareni” objavljen je prošle godine i u njemu je istaknut jaz između djece migranata i njihovih vršnjaka u šansama za obrazovanje.

U UNHCR-u navode da je Srbija prva zemlja na zapadnobalkanskoj ruti koja je u septembru 2017. upisala više od 90 odsto djece izbjeglica, migranata i tražilaca azila - 437 djece upisano je tada u 44 osnovne i srednje škole.

Od Gejtsa 460 miliona

Fondacija osnivača “Majkrosofta” Bila Gejtsa izdvojiće 460 miliona dolara za programe koji će u narednih pet godina siromašnim i marginalizovanim učenicima širom SAD pomoći da upišu koledž.

Fondacija “Bil i Melinda Gejts” objavila je da će u prvoj fazi gotovo 100 miliona dolara biti uloženo u 19 programa za srednje škole u siromašnim zajednicama u 13 saveznih država. Grantovi će pokriti svaki segment procesa upisa na koledž, od usavršavanja akademskih znanja iz predmeta poput matematike ili engleskog, do izvjesnih vještina, kao što je sam postupak prijave za koledž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana