Чешки мафијаши у били Србина у Јужној Африци

novosti.rs
Чешки мафијаши у били Србина у Јужној Африци

Јоханесбург - Букти мафијашки рат на југу Африке између зараћених кланова. Протекли викенд је однио најновију, шесту жртву - Београђанина Југослава Смиљкића (51).

Полиција у Јужној Африци сумња да иза свега стоји чешки нарко-бос Радован Крејчир и његови криминални послови са наркотицима!

Смиљкић је убијен у суботу у по бијела дана, док је крај једног од тржних центара у Јоханесбургу куцао поруку на мобилном телефону.

“Београђанин се претходно возио мотором и добио је позив да се сретне са неким”,  наводе тамошњи медији.

Паркирао је мотор крај пута и кренуо да куца поруку. Тада му се изненада приближила тамна 'хонда', из које су истрчала двојица нападача. Обојица су пуцала, а када је жртва пала, један од њих је пришао и са два метка га “овјерио”.

Смиљкић није познат београдској полицији, осим по мањем инциденту на једном од сплавова 2003. године. Ту се сукобио са обезбјеђењем. Послије тога, према незваничним информацијама, придружио се српској и црногорској колонији у Јужној Африци. О њему се готово ништа није знало, све до прије неколико дана, када је изрешетан. Код себе је имао чешка документа.

Иначе, ово је шести оружани напад у посљедњих 11 мјесеци на Србе и Црногорце, који су на југу Африке ангажовани на разним пословима, од обезбјеђивања локала до трговине наркотицима. Само је један од њих, и то пуком срећом, преживио. Сви напади су се догодили дању, и то на јавним мјестима.

Милан Ђуричић Мики, један од осуђених за убиство Жељка Ражнатовића Аркана, који се од правде крио у Јужној Африци, убијен је у априлу прошле године, док је чекао зелено светло на семафору. Био је у свом ауту, када су му пришла двојица и изрешетала га насмрт.

Јула 2018. у истом дијелу Јоханесбурга у ком је усмрћен Ђуричић, пуцано је на Дарка Кулића. Овог човјека су медији у Преторији повезивали са српским подземљем у Африци. Мјесец дана касније на готово идентичан начин убијен је и трговац дијамантима, поријеклом из Црне Горе - Ђорђе Михаљевић. Рукопис смрти је био идентичан - када је стао на семафору, двојица нападача пришла су његовом “поршеу” и усмртили га.

Октобра прошле године у Јоханесбургу је нападнут и Раде Драгојевић Ћентица. Он је успио да умакне плаћеним убицама и прошао је са тешким повредама руке.

Ниједан од ових напада није расвијетљен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана