CNN: Kineski laseri povrijedili američke vojne pilote u Africi

Agencija
CNN: Kineski laseri povrijedili američke vojne pilote u Africi

Džibuti - Kinesko osoblje u Džibutiju koristilo je lasere protiv američkih letjelica iz obližnje vojne baze SAD, što je rezultiralo povrijeđenim američkim pilotima i formalnim diplomatskim protestom koji su SAD uputile Pekingu, javlja CNN.

SAD su izdale obavještenje za svoje osoblje, u kojem se navodi da treba da budu oprezni kada lete u određenim dijelovima Džibutija, zato što su "u prethodnim nedeljama, u malom broj odvojenih slučajeva, američke letjelice pogođene laserima".

"Tokom jednog incidenta, dogodile su se dve manje povrede oka kod osoblja koje je letelo u C-130, što je rezultat izlaganja vojnim laserima, za koje je navedeno da potiču iz obližnje kineske baze", kaže se u tom upozorenju.

Portparolka šefa Pentagona Dejna Vajt je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen "formalni demarš" kineskoj vladi i da su "zahtevali" da Kina pokrene sopstvenu istragu.

"Ovakva aktivnost predstavlja stvarnju prijetnju našim pilotima", rekla je Vajtova.

Jedan zvaničnik iz sektora odbrane je rekao da vojska SAD veruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letjelica i u Južnom kineskom moru, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana