ЦНН: Кинески ласери повриједили америчке војне пилоте у Африци

Агенција
ЦНН: Кинески ласери повриједили америчке војне пилоте у Африци

Џибути - Кинеско особље у Џибутију користило је ласере против америчких летјелица из оближње војне базе САД, што је резултирало повријеђеним америчким пилотима и формалним дипломатским протестом који су САД упутиле Пекингу, јавља ЦНН.

САД су издале обавјештење за своје особље, у којем се наводи да треба да буду опрезни када лете у одређеним дијеловима Џибутија, зато што су "у претходним недељама, у малом број одвојених случајева, америчке летјелице погођене ласерима".

"Током једног инцидента, догодиле су се две мање повреде ока код особља које је летело у Ц-130, што је резултат излагања војним ласерима, за које је наведено да потичу из оближње кинеске базе", каже се у том упозорењу.

Портпаролка шефа Пентагона Дејна Вајт је потврдила да су се догодили инциденти, као и да је упућен "формални демарш" кинеској влади и да су "захтевали" да Кина покрене сопствену истрагу.

"Оваква активност представља стварњу пријетњу нашим пилотима", рекла је Вајтова.

Један званичник из сектора одбране је рекао да војска САД верује да Кина користи сличне ласере против америчких летјелица и у Јужном кинеском мору, наводи ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана