Buš počiva pored supruge i kćerke

Srna
Buš počiva pored supruge i kćerke

Hjuston - Bivši američki predsjednik Džordž Buš stariji sahranjen je juče u Hjustonu, u kompleksu predsjedničke biblioteke i muzeja u okviru Univerziteta A&M u Teksasu.

On počiva pored supruge Barbare Buš, koja je preminula u aprilu i Robin Buš, kćerke koja je preminula od leukemije u trećoj godini, prenijele su agencije.

Vašington se u srijedu oprostio od 41. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, kojoj su prisustvovali najviši američki zvaničnici i svjetski lideri. Poslije počasne paljbe ispred Kapitola pogrebna povorka sa kovčegom Džordža Herberta Vokera Buša prošla je kroz centar Vašingtona.

Državnoj komemoraciji prisustvovalo je 3.400 ljudi. U istom redu u katedrali sjedili su predsjednik i prva dama Donald i Melanija Tramp, bivši predsjednici Barak Obama, Bil Klinton i Džimi Karter sa suprugama Mišel Obamom, Hilari Klinton i Rozalin Karter. Tu su bili i brojni strani zvaničnici, među kojima njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski princ Čarls, jordanski kralj Abdulah i poljski predsjednik Andžej Duda.

Buš će ostati upamćen po tome da je vodio Ameriku za vrijeme završetka hladnog rata i porazio iračku vojsku Sadama Huseina. Živio je 95 godina, duže od bilo kojeg od njegovih prethodnika na mjestu predsjednika SAD.

Na početku njegovog predsjedničkog mandata, od 1989. do 1993. godine, došlo je do pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a.

Bio je član Republikanske stranke, a prije nego što je postao predsjednik SAD bio je između ostalog i potpredsjednik za dva mandata predsjednika Ronalda Regana od 1981. do 1989. godine, ambasador u Ujedinjenim nacijama i direktor CIA. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana