Britanci sve češće traže pasoš Njemačke

Agencije
Britanci sve češće traže pasoš Njemačke

Berlin - U red za pasoš Njemačke osim migranata iz Afrike i Azije te velikog broja Balkanaca sve češće staju i stanovnici čuvenog velikog britanskog kraljevstva.

Mnogi Englezi, Velšani, Irci i Škoti žele da dobiju njemačko državljanstvo prije nego Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

Više od 500 zahtjeva podnijeto je prošle godine, što je veliki rast u odnosu na prethodnih nekoliko godina, prenosi MIA.

- Proces “bregzita” očekuje se da počne u martu 2019. godine, a povećanje zahtjeva za njemačko državljanstvo je znak da Britanci zapravo ne vjeruju političarima - rekao je Holger Lerhof iz njemačke statističke kancelarije.

Prema Lerhofu, koji je rukovodilac statističkog zavoda u Berlinu-Brandenburg, zahtjevi Britanaca za njemački pasoš je povećan od 45 u 2015, na 178 u 2016. i 558 u 2017, što je, ocjenjuje, znak nepovjerenja u realizaciju “bregzita”.

Broj izdatih irskih pasoša stanovnicima Velike Britanije i Sjeverne Irske, takođe je dostigao nov rekord nakon referenduma u 2016. godini za napuštanje EU od strane Velike Britanije.

Sjeverna Irska napustiće Evropsku uniju zajedno sa Velikom Britanijom, dok Republika Irska ostaje članica Unije.

A da je Evropska unija spremna da razmotri da pruži nova uvjeravanja Velikoj Britaniji o pitanju irske granice i sporazumu o “bregzitu”, pokazuje nacrt dokumenta u koji su pojedine agencije imale uvid.

Nacrt dokumenta koji priprema EU ima šest stranica. Njime Brisel želi da pomogne premijerki Terezu Mej da ubijedi podijeljeni britanski parlament da podrži dogovor o “bregzitu”. U nacrtu se kaže da bilo koje garancije neće “promijeniti ili protivrječiti” sporazumu.

Međutim, nisu sve članice EU još pristale na veći dio teksta.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u srijedu naveče, pošto joj je izglasano povjerenje da ostane na čelu konzervativne partije, da će nastaviti sa svojom “obnovljenom misijom” da izvede Britaniju iz EU. Njen mandat su na provjeru tražili poslanici te stranke koji se protive njenom planu o “bregzitu”. Glasanje je bilo tajno, a Mej je dobila podršku 200 poslanika, dok je 117 glasalo protiv davanja povjerenja njenom rukovodstvu.

Rekla je da je zadovoljna što je dobila podršku kolega, ali je priznala da je “znatan broj” njih glasao protiv nje.

- Nakon ovog glasanja, moramo da nastavimo posao realizacije “bregzita” zbog britanskog naroda i gradnje bolje budućnosti za ovu zemlju - poručila je britanska premijerka.

Ona je dodala da to treba da bude “bregzit” koji odražava glas naroda, “koji vraća kontrolu nad našim novcem, našim granicama i našim zakonima”, koji štiti radna mjesta, bezbjednost i Uniju i koji ujedinjuje zemlju.

- To mora početi ovdje u Vestminsteru, sa ujedinjenjem političara sa svih strana i djelovanjem u nacionalnom interesu - rekla je Mej.

Kurc nudi ostanak u EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je, povodom spekulacija o održavanju novog referenduma u Velikoj Britaniji, da su Britanci dobrodošli ako žele da ostanu u EU.  On je rekao da bi to bila velika dobit.

Naglašavajući da su vrata otvorena Britancima nakon referenduma, on ukazuje da trenutno nije riječ o tome, već o sprečavanju “tvrdog bregzita”.

Austrijski kancelar poručuje da nema ponovnih pregovora o sporazumu o “bregzitu”, ali da je moguće da EU izađe u susret Britancima u vezi sa budućim odnosima sa EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana