Britanci podržavaju referendum o uslovima “Bregzita”

Srna
Britanci podržavaju referendum o uslovima “Bregzita”

London - Procenat britanskih građana koji podržavaju raspisivanje referenduma o konačnom sporazumu sa EU o “Bregzitu” prvi put je u jednoj anketi premašio prcenat onih koji se tome protive, pokazuje istraživanje agencije “Jugov” za “Tajms”.

Na pitanje da li treba održati referendum o konačnim uslovima sporazuma o “Bregzitu”, 42 odsto je odgovorilo potvrdno, a 40 negativno. Ostali su rekli da ne znaju.


Anketom je bilo obuhvaćeno 1.633 punoljetnih građana Velike Britanije, a istraživanje je obavljeno u srijedu i četvrtak, 25. i 26. jula.

Kada je riječ o stranačkim simpatizerima, 58 odsto glasača laburista podržava drugi referendum, kao i 67 odsto pristalica demokrata i 21 odsto glasača konzervativaca.

Na referendumu u junu 2016. godine, 51,9 odsto glasača podržalo je napuštanje EU, a 48,1 odsto je bilo za ostanak zemlje u evropskom bloku.

Dvije godine kasnije, anketa “Jugova” pokazala je da se nisu promijenili stavovi većine glasača o tome da li treba napustiti Uniju.

Ako bi sutra bio održan novi referendum o članstvu u EU, 45 odsto građana bi se izjasnilo za ostanak, 42 odsto za istupanje, četiri odsto ne bi glasalo, a devet odsto je odgovorilo da ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana