Bivši premijer Malezije oprao 4,5 milijardi dolara

Agencije
Bivši premijer Malezije oprao 4,5 milijardi dolara

Kuala Lumpur - Malezijska policija oduzela je 284 firmirane tašne, 72 torbe u kojima su se nalazili novac, nakit i druge vrijednosti u sklopu istrage pokrenute protiv bivšeg premijera Nadžiba Razaka zbog korupcije i pranja novca.

Šef policije za privredni kriminal Amar Sing kazao je da su predmeti oduzeti iz Nadžibovog stana u Kuala Lumpuru, a u okviru istrage o korupciji u državnom fondu koju istražuju i SAD. Sumnja se su da su Nadžib i saradnici ukrali i oprali oko 4,5 milijardi dolara. O tome svjedoči i ogrlica sa ružičastim dijamantom, koja je kupljena za Nadžibovu suprugu, vrijedna 23 miliona dolara. Nadžib je sve demantovao.

Na video-snimcima vidi se policija kako odnosi u narandžastim kutijama tašne i robu različitih veličina.

Među firmiranim tašnama koje su oduzete bile su i one marke “Ermes”, “Birkin”, velika količina nakita i novčanice različitih vrijednosti.

Istovremeno, policija je izvršila pretres još nekoliko kuća, među kojima je i Nadžibova porodična kuća, njegova nekadašnja premijerska kancelarija i zvanična rezidencija iz kojih su izneseni dokumenti.

Istragu o korupciji protiv Nadžiba i njegovih saveznika pokrenuo je novi-stari premijer Malezije Muhamed Mahatir  (92) nakon što je izabran na tu funkciju poslije pobjede na izborima 9. maja.

On je kazao da je prvobitna istraga pokazala da je raspon grešaka Nadžibove administracije mnogo ozbiljniji nego što se mislilo, kao i da će do hapšenja doći kada se nađu dokazi. Mahatir je dodao i da neće biti sporazuma sa Nadžibom.

Povrat novca

Pretraživanje Nadžibove kuće počelo je još u srijedu uveče, a spekulacije da će možda biti uhapšen počele su nakon što su dodatne policijske snage stigle u njegovu kuću u petak ujutro. Premijer Muhamed Mahatir, koji je bio mentor Nadžibu, izjavio je da će vlada pokušati da vrati milijarde dolara od pranja novca, kako bi vratila državne dugove koji su se godinama gomilali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana