Бивши премијер Малезијe опрао 4,5 милијарди долара

Агенције
Бивши премијер Малезијe опрао 4,5 милијарди долара

Куала Лумпур - Малезијска полиција одузела је 284 фирмиране ташне, 72 торбе у којима су се налазили новац, накит и друге вриједности у склопу истраге покренуте против бившег премијера Наџиба Разака због корупције и прања новца.

Шеф полиције за привредни криминал Амар Синг казао је да су предмети одузети из Наџибовог стана у Куала Лумпуру, а у оквиру истраге о корупцији у државном фонду коју истражују и САД. Сумња се су да су Наџиб и сарадници украли и опрали око 4,5 милијарди долара. О томе свједочи и огрлица са ружичастим дијамантом, која је купљена за Наџибову супругу, вриједна 23 милиона долара. Наџиб је све демантовао.

На видео-снимцима види се полиција како односи у наранџастим кутијама ташне и робу различитих величина.

Међу фирмираним ташнама које су одузете биле су и оне марке “Ермес”, “Биркин”, велика количина накита и новчанице различитих вриједности.

Истовремено, полиција је извршила претрес још неколико кућа, међу којима је и Наџибова породична кућа, његова некадашња премијерска канцеларија и званична резиденција из којих су изнесени документи.

Истрагу о корупцији против Наџиба и његових савезника покренуо је нови-стари премијер Малезије Мухамед Махатир  (92) након што је изабран на ту функцију послије побједе на изборима 9. маја.

Он је казао да је првобитна истрага показала да је распон грешака Наџибове администрације много озбиљнији него што се мислило, као и да ће до хапшења доћи када се нађу докази. Махатир је додао и да неће бити споразума са Наџибом.

Поврат новца

Претраживање Наџибове куће почело је још у сриједу увече, а спекулације да ће можда бити ухапшен почеле су након што су додатне полицијске снаге стигле у његову кућу у петак ујутро. Премијер Мухамед Махатир, који је био ментор Наџибу, изјавио је да ће влада покушати да врати милијарде долара од прања новца, како би вратила државне дугове који су се годинама гомилали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана