Бивши ирански генерал: У БиХ смо прерушени у хуманитарце били раме уз раме с Ал-Каидом

Срна
Бивши ирански генерал: У БиХ смо прерушени у хуманитарце били раме уз раме с Ал-Каидом

Саед Гхасеми, пензионисани генерал Иранске револуционарне гарде (ИРЦГ), ултраконзервативац, познат је по својим критикама на рачун бившег реформистичког предсједника Мохамеда Катамија и садашњег "умјереног" предсједника Хасаана Роханија.

У интервјуу за интернет портал Апарат, који ради уз допуштење иранске владе, Гхасеми је изјавио да је посјетио БиХ деведесетих година како би тренирао муслиманске борце који су се борили против Срба, док је носио униформу иранског Црвеног полумјесеца (ИРЦС).

Током интервјуа, бивши генерал ИРГЦ-а хвалио се својом улогом и понашањем својих другова у рату у БиХ, док су носили униформе ИРЦС-а.

"У БиХ, у срцу Европе, много се тога издогађало. Били смо раме уз раме с Ал-Каидом. Чланови Ал-Каиде учили су од нас. Муџахедини из цијелог свијета су дошли у БиХ и то је био један од догађаја. Успостављене су муслиманске јединице џихадиста", устврдио је Гхасеми.

Иранска револуционарна гарда (ИРЦГ) негирала је јуче тврдње једног од својих бивших генерала да је "носио униформу иранског Црвеног полумјесеца (ИРЦС) у "војне сврхе" током рата у БиХ", преноси Радио Слободна Еуропа (РСЕ).

Портпарол ИРГЦ-а Рамазан Шериф одбацио је Касемијеве изјаве рекавши: "Опаске Гхасемија, који је кратко, добровољно, боравио у БиХ те је давно пензионисан, су његови лични ставови, лишени кредибилитета ИРГЦ-а и ми их не дијелимо", пише иранска агенција ИСНА.

РСЕ указује да Гхасемијеве изјаве долазе свега неколико дана након што је амерички Стејт департмент означио ИРГЦ као "страну терористичку организацију", оптужујући је да подупире милитантне групе широм свијета. И ирански Црвени полумјесец је, такође, одбацио Гхасемијеве тврдње и запријетио да ће га тужити.

"Ако је појединац или државно тијело користио лого или униформу ИРЦС-а за операције које су у супротности с циљевима и начелима Међународног удружења Црвеног крста, то се дефинитивно догодило без дозволе или координације с ИРЦС-ом", саопштила је та организација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана