Bivša robinja ID na ulicama Štutgarta prepoznala svog otmičara

vecernji.hr
Bivša robinja ID na ulicama Štutgarta prepoznala svog otmičara

Štutgart - Strah zapadnih obavještajnih službi da su s migrantima u EU ušli borci terorističke organizacije Islamska država pokazao se opravdanim.

Slučaj djevojke iz Iraka, Ašvak Hadži Hamid, koja je u njemačkom gradu Štutgartu prepoznala svog silovatelja i otmičara, pripadnika zloglasne terorističke organizacije, digao je njemačku obavještajnu službu na noge.

Naime, 19-godišnja Ašvak, koja je prije četiri godine iz Iraka pobjegla iz ruku ID i dobila azil u Njemačkoj, bila je lani prisiljena da ponovo pobjegne nakon što je tamo srela svog otmičara.

"Zaledila sam se kad sam pogledala njegovo lice. Bio je to Abu Humam, ista strašna brada i ružno lice", kazala je Ašvak koja je hodajući prema kući u Štutgartu, gdje je dobila azil, srela Abu Humama.

Potresna ispovijest

On je bivši čuvar robova terorističke organizacije Islamske države, koji je takođe došao u Evropu u izbjegličkom talasu i, nevjerovatno, dobio azil u Njemačkoj.

Ašvak, koja pripada progonjenoj etnoreligioznoj manjini Jezidima, koje IS smatra "nevjernicima", bila je u grupi djevojčica i djevojka koje su teroristi oteli u Iraku, u gradu Mosulu.

Nakon toga pripadnici ID dijelili su ih među sobom i preprodavali kao seksualno roblje. Prvo su je odveli u Siriju u grad Šajdajde u provinciji Hasake, a nakon toga vraćena je u Mosul. Ašvak je u svojoj potresnoj ispovijesti ispričala kako ju je ID zarobila 3. avgusta 2014. godine, ali uspjela je da pobjegne iz ropstva već 22. oktobra iste godine. Čovjek koji ju je kupio na tržnici robova bio je upravo Muhamed zvani Abu Humam.

"Prvo sam pomislila da je on, ali onda sam pomislila da to ne može biti moguće", ispričala je Ašvak koja se, kako kaže, sledila kada ga je opet vidjela u februaru ove godine, u mjestu Švabiš Gmund u blizini Štutgarta.

Abu Humam tada joj se obratio pitajući je: "Jesi li ti Ašvak?" Ona mu je odgovorila da nije i da ga ne poznaje.

"Da, poznaješ me i ja poznajem tebe. Znam koliko dugo živiš u Njemačkoj", bile su njegove riječi koje su joj utjerale strah u kosti.

Čovjek koji ju je kupio, kako kaže, za 100 dolara, dalje joj je na arapskom rekao da zna kako živi s majkom i bratom od 2015. godine, a rekao joj je čak i njenu adresu u Štutgartu. Ašvak ističe da ovdje nije riječ samo o njoj:

"Mnoge jezidske djevojke već su vidjele muškarce koji su bili tamo kad su bile u zarobljeništvu".

Slučaj Ašvak digao je na noge ne samo njemačku bezbjednosnu službu već i ostale službe u zemljama članicama EU. Iako u samom početku, nakon prijave slučaja njemačkoj policiji, policija nije ništa preduzela, kada se javilo desetak djevojaka, njemačka policija je pokrenula potragu na temelju fotorobota koje su napravili uz pomoć zlostavljanih djevojaka s obzirom na to da su vjerovatno svi oni ušli s lažnim identitetima.

Frauke Kuler iz državnog tužilaštva kaže da je policija pokušala sve kako bi locirala Abu Humama, ali da nisu uspjeli da ga pronađu.

U međuvremenu, dok veliki broj migranata preko BiH želi u Evropu, sirijsko ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe objavilo je da se više od dva miliona Sirijaca iz devet zemalja svijeta želi vratiti u Siriju nakon oslobađanja velikog dijela teritorija od Islamske države.

Najveći je broj iz Turske, njih oko milion, zatim iz Njemačke oko 200.000, iz Jordana oko 180.000 te iz Danske, Austrije, Slovenije, Italije, Egipta i Brazila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana