Берман: Париз више не инсистира на Асадовој оставци

Срна
Берман: Париз више не инсистира на Асадовој оставци

Москва - Париз више не инсистира на оставци сиријског предсједника Башара ал Асада као предуслов за рјешење сукоба у тој земљи, рекла је данас француски амбасадор у Русији Силви Берман.

“Нећемо одлучивати за сиријски народ, али безусловна Асадова оставка више није у оптицају”, рекла је она, наводећи да је Француска против ситуације да територије које буду ослобођене од терориста буду једноставно предате Дамаску.


Она је нагласила да је будућност Сирије ствар дијалога између политичких снага те земље.

“Идеја је изнесена на Конгресу сиријског националног дијалога у Сочију и одобрио је представник УН за Сирију Стафан де Мистура. Тиме је предвиђено формирање уставног комитета за рјешавање питања новог Устава Сирије. Али, мислим да се сиријски режим то за сада не чини”, истиче Берманова.

Према резолуцији 2254 Савјета безбједности УН, које су подржале све чланице, укључујући Француску, сукоб у Сирији треба да буде ријешен на основу дијалога између свих политичких снага у тој земљи.

У резолуцији се одређују временски оквири за предсједничке и парламентарне изборе након постизања споразума, али не наводи се ништа о будућности одређених особа, укључујући предсједника Башара ал Асада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана