Асанжов боравак у амбасади коштао 800.000 долара

Срна
Асанжов боравак у амбасади коштао 800.000 долара

Кито - Боравак оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа у Амбасади Еквадора у Лондону коштао је 800.000 долара, а не шест милиона, како је раније тврдило еквадорско Министарство спољних послова, наводи се у прелиминарном извјештају Државне контролне комисије Еквадора.

У извјештају, који је објавила еквадорска државна новинска агенција ЕФЕ, међу трошковима посебно се истичу медицинске услуге, храна, безбједност и обезбјеђивање средстава за комуникацију. "У скоро седам година боравка Аустралијанца у Амбасади Еквадора потрошено је 795.372 долар", истиче се у извјештају.

Министар спољних послова Еквадора Хозе Валенсија изјавио је 11. априла да су трошкови Асанжовог боравка били већи од шест милиона долара, од којих је 5.817.000 долара потрошено на личну безбједност оснивача "Викиликса".

Он је рекао да је скоро 400.000 долара потрошено на медицинске услуге, храну и прање Асанжове одјеће, а даје 300.000 долара коштала правна помоћ Асанжу, подсјетио је ТАСС.

Суд у Лондону изрекао је 1. маја казну од 50 седмица затвора оснивачу "Викиликса" због кршења правила о пуштању на слободу уз плаћање кауције.

Асанж је прекршио прописе када је ушао у Амбасаду Еквадора прије скоро седам година. Британска полиција ухапсила га је у априлу у овој дипломатској мисији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана