Асад о обарању руског авиона: Израел нас намјерно изазвао

Срна
Асад о обарању руског авиона: Израел нас намјерно изазвао

Предсједник Сирије Башар Асад изјавио је да је Израел намјерно изазвао сиријске противваздушне снаге да оборе руски авион током израелског напада 17. септембра.

У интервјуу за оманске медије Асад је рекао да су се Дамаск и Москва сложили да пријатељска ватра у инциденту у коме је убијено 15 руских војника није била случајност.

“Наше руководство је сагласно с Русима и јасно је да је инцидент био намјеран. Руски медији су транспарентни и успјели су да открију лажи у неким тврдњама”, рекао је Асад, пренијели су израелски медији.

Москва је већ одговорност за инцидент приписала Израелу, наводећи да су израелски борбени авиони користили већу руску летјелицу као штит, што Израел пориче.

Русија је послије тога унаприједила сиријску противваздушну одбрану испоручивши систем С-300 за који Дамаск тврди да ће навести Израел да “помно размисли” прије него што изведе нове ударе из ваздуха.

У суботу је предсједник Русије Владимир Путин рекао премијеру Израела Бењамину Нетањахуу да двије земље морају да унаприједе војну сарадњу у Сирији.

Нетањаху је више пута упозорио да неће дозволити да се Иран и његови савезници, укључујући либански шиитски Хезболах учврсте у сусједној Сирији.

Израелска војска је то настојала да спријечи нападима на њихове мете, попут оног у септембру, када је оборен руски извиђачки авион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана