Асад: Хемијско оружје не посједујемо још од 2013. године

Срна
Асад: Хемијско оружје не посједујемо још од 2013. године

Дамаск - Сиријски предсједник Башар ел Асад негирао је да Сирија посједује арсенал хемијског оружја и одбацио оптужбе да су његове снаге употријебиле такво оружје против цивила у сиријском граду Дума, пренијели су локални медији.

Он је у интервјуу листу “Катимерини” нагласио да Сирија не посједује хемијско оружје још откако га се одрекла 2013. године.

“Међународна агенција за хемијско оружје (OPCV) је спровела истрагу о томе и јасно је документовано да ми немамо такво оружје”, рекао је Асад током првог интервјуа откако су САД, Велика Британија и Француска 14. априла извршиле напад на Сирију, као одговор на наводни напад хемијским оружјем у Думи.

Асад је напоменуо да су “приче Запада”, у којима је Дамаск оптужен за употребу хемијског оружја, покренуте након побједе сиријске војске, пренио је “Спутњик”.

“То је фарса, веома примитивна представа, са циљем да се нападне сиријска војска. Зашто? То је најважнији дио: када су терористи изгубили, САД, Француска и Велика Британија, као и њихови други савезници који желе да дестабилизују Сирију, изгубили су једног од главних адута. Зато су морали да нападну сиријску војску, само да би подигли морал терориста и спријечили сиријске снаге да ослободе још нека подручја у Сирији”, изјавио је сиријски предсједник.

Ситуација у Сирији је озбиљно ескалирала у посљедњих неколико седмица, након што је велики број медија оптужио Дамаск за употребу хемијског оружја у Думи у подручју источне Гуте.

Сиријске власти и Русија су одбацили оптужбе да је Дамаск извршио такав напад и оптужили терористе за инсценирање напада, док су невладину организацију “Бијели шљемови” оптужили за утицај на јавно мњење и правдање могуће стране интервенције у Сирији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана