Америка руши поредак који је изградила

Срна
Америка руши поредак који је изградила

Минхен - Америка руши свјетски поредак који је сама изградила и не жели више да буде гарант безбједности, осим у појединим ситуацијама, процјењују политички аналитичари.

Свијет се протекле године знатно приближио рубу тешких оружаних сукоба, пише у уводу извјештаја "До понора и назад" предсједника Безбједносне конференције у Минхену Волфганга Ишингера.


САД више не занимају заједнички свјетски интереси и политика, осим у појединим тачкама.

То се најбоље види на основу буџета - Американци су буџет Министарства спољних послова знатно смањили, док су повећани издаци за наоружање.

За Европу, то значи више издвајања за војску, што су САД и тражиле од НАТО савезника.

Ако би се све чланице ЕУ и Норвешка придржавале циља и издвајале два одсто БДП-а, до 2024. године издвајања за војску порасла би за педесет одсто, на око 36 милијарди долара.

Али, у извјештају се истиче да додатан новац не би био ни од какве користи без чвршће повезаности и координисаности како самих војски, тако и широко разгранатог европског извоза оружја.

Повлачење САД из Париског споразума још један је показатељ изолационистичке политике те државе, а посљедице могу бити катастроФалне, с обзиром на то да климатске промјене појачавају оружане сукобе.

Посљедица климатских промјена и оружаних сукоба је трећа важна пријетња, а то су масовне миграције.

Наставак великог броја оружаних сукоба један је од главних разлога за миграцију, протјеривање и глад, пише у дијелу минхенског извјештаја у којем је ријеч о Африци и мигрантској кризи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана