Америка послала у Јапан оружје које погађа ракете и у космосу

Танјуг
Америка послала у Јапан оружје које погађа ракете и у космосу

Амерички разарач „USS Milius” стигао је у морнаричку базу Јокосуку у Јапану, три недјеље уочи планираног састанка америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Ријеч је о једном од најнапреднијих разарача са навођеним ракетама у америчкој морнарици, пише Ројтерс.

Размјештање тог разарача у јапанску базу, гдје САД већ имају 12 бродова, одлагало се скоро годину дана због његове модернизације којом му је повећана способност откривања и гађања ракета.

Наоружан ракетама које могу да оборе бојеве главе у космосу, “USS Milius” ће бити дио морнаричких снага које би могле да буду прва америчка линија одбране од евентуалних балистичких ракета дугог домета Сјеверне Кореје.

Тај разарач би, према безбједносном споразуму Токија и Вашингтона, такође требало да брани Јапан од напада.

„Оно што ’Milius‘ има сада је најновија и највећа надоградња борбеног система”, рекла је Џенифер Понтијус, капетан брода.

Према њеним ријечима, разарач има повећане капацитете на више поља, као што су одбрана од балистичких ракета, електронског, подводног и ваздушног напада.

Сјеверна Кореја је прошле недјеље отказала разговоре са Јужном Корејом у знак протеста због америчко-јужнокорејских војних вјежби и упозорила да разматра могућност отказивања сусрета Трампа и Кима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана