Američki ultimatum Rusima: Imate dva mjeseca

Srna
Američki ultimatum Rusima: Imate dva mjeseca

Vašington -- Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Rusija ima 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

U suprotnom, rekao je Pompeo, SAD će napustiti sporazum.

Kako je rekao, Rusija “vara” u svojoj kontroli oružja.

Pompeo kaže da više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavijestiti o svojim sljedećim koracima, prenosi Rojters.

Poručio je da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje.

U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a koji će trajati šest mjeseci. “Domet raketa predstavlja direktnu prijetnju po Evropu”, rekao je Pompeo, misleći na ruske krstareće rakete “SSC-8”, odnosno raketni sistem 9M729.

NATO: Ruski raketni sistem 9M729 rizik po našu bezbednost

NATO je danas formalno optužio Rusiju za kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987, kojim se Evropa oslobodila nuklearnih raketa postavljenih na kopnu, i u saopštenju podržao optužbe SAD da je Rusija kršila sporazum.

“Saveznici su zaključili da je Rusija razvila i na terenu postavila raketni sistem 9M729, čime se krši sporazum INF i predstavlja značajne rizike po evroatlantsku bezbjednost”, navodi se u saopštenju izdatom poslije sastanka ministara spoljnih poslova država članica NATO.

U njemu stoji da ministri “snažno podržavaju to što su SAD utvrdile da Rusija vrši materijalno kršenje obaveza preuzetih prema sporazumu INF”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana