Амерички сенатор запријетио Турској: Биће посљедица ако купите С-400

Амерички сенатор запријетио Турској: Биће посљедица ако купите С-400 08.03.2018 18:50 | Спутњик

Вашингтон - Сенатор демократа Џек Рид запријетио је Турској да ће, уколико набави руске ракетне комплексе С-400, њена сарадња са САД у области одбране трпјети посљедице.

„Продаја С-400 Турској потенцијално угрожава читав спектар одбрамбене сарадње САД и Турске", изјавио је Рид на расправи у Сенату САД.

И главни командант НАТО-а у Европи, амерички генерал Кертис Скапароти, изјавио је да се САД надају да ће Турска одустати од куповине руског С-400.

Он је подсјетио да ће једна од посљедица ове куповине бити неусклађеност тих комплекса са стандардима НАТО-а.

„Не само ја, него и други чланови наше владе, разговарали су с њима да би им разјаснили друге посљедице ове куповине", рекао је Скапароти, не прецизирајући о каквим је посљедицама ријеч.

На расправи у Комитету за оружане снаге Сената САД, Скапароти је рекао да НАТО разматра с Турском мјере противваздушне одбране и системе који могу да се користе.

„Не мислим да је то већ завршен посао. Они разговарају и с нама и с другима да би купили адекватан систем. Мислим да имамо времена и желим да наставим посао у вези с тим да бих их убиједио да је овај систем неуклопив са стандардима НАТО-а", рекао је Скапароти.

Раније је замјеница генералног секретара НАТО-а Роуз Гетемилер изјавила да С-400 неће бити интегрисан са системима противракетне одбране НАТО-а и да о томе треба водити рачуна приликом одлучивања о куповини наоружања од Русије.

У децембру прошле године у Анкари су представници Русије и Турске потписали кредитни споразум о испоручивању ракетних комплекса С-400.

Према саопштењу Секретаријата за одбрамбену индустрију Турске, Анкара купује двије батерије овог комплекса, којима ће управљати турски персонал.

Стране су се договориле о технолошкој сарадњи у овој области ради развијања производње ових комплекса у Турској.

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да је Турска против говора пријетњи поводом куповине С-400.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица