Američka flota neće ni prići Krimu

Glas Srpske
Američka flota neće ni prići Krimu

Krim - Ruski viceadmiral Petar Svjatašov upozorava SAD da ruske podmornice neće dozvoliti američkoj Drugoj floti ni da priđe obalama Krima, a kamoli da dejstvuje.

- Imamo dovoljno sredstava da brzo ohladimo tog usijanog brbljavca - poručuje Svjatašov, reagujući na izjavu američkog viceadmirala Endrjua Luisa, koji je uvjeren da se Druga flota Ratne mornarice SAD, kojom komanduje, može uspješno suprotstaviti Rusiji kod Krima i Kalinjingrada.

Luis se fokusirao na ove dvije strateške tačke u Rusiji.

- On računa na to da bi im, u pogodnom trenutku, sa nosačima aviona uspjelo da priđu dovoljno blizu, odakle bi podigli mornaričku avijaciju i iskoristili njen udarni potencijal - navodi Svjatašov.

On ističe da ruska vojska ima podmornice koje neće dopustiti američkim nosačima avionima da uopšte dođu u poziciju sa koje mogu nanijeti udare.

Nedavno je komandant Druge flote Ratne mornarice SAD viceadmiral Endrju Luis izjavio da je NATO spreman da se suprotstavi Rusiji na Krimu i u Kalinjingradu.

- Imamo jasnu metodologiju koja se zasniva na manevru. Njena suština se bazira na našoj sposobnosti da budemo tihi kada je to neophodno i da "progovorimo" ako treba - naveo je on.

Prethodno se iz Pentagona moglo čuti da Rusija sa svojim odbrambenim protivbrodskim i protivvazdušnim sistemima primjenjuje taktiku blokiranja dostupa američkim snagama na strateški važnim područjima.

Rusi na taj način efikasno neutrališu bilo kakve ofanzivne aspiracije NATO-a.

Sistemi velikog dometa "S-400" razmješteni su u Kalinjingradu, na Krimskom poluostrvu i u Siriji, što Rusima dozvoljava da se jače pozicioniraju na strateški izuzetno važnom Mediteranu.

Bivši komandant američke Kopnene vojske u Evropi general Ben Hodžis smatra da je ruski vojni potencijal u Kalinjingradu i na Krimu vrlo snažan, te da Rusi posjeduju sredstva protivvazdušne, protivraketne i protivbrodske odbrane, koja su podržana sa nekoliko hiljada vojnika.

Ali, kako je naveo Hodžis, NATO je spreman da se "uhvati u koštac sa tim izazovima".

Nema prolaza ni u filmu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je bezveznim film "Hanter kiler", u kojem ga američka podmornica spasava iz ruku militantnog ruskog ministra odbrane.

Novinari su prepričali Putinu sadržaj. On nije komentarisao sve do trenutka kada mu je preneseno da u filmu podmornica SAD ulazi u rusku vojnu bazu na Arktiku.

- U čiju bazu? U našu bazu? To je već nevjerovatan scenario.  Pa dva mala čamca koja su SAD poklonile Ukrajini nisu prošla kroz Kerčki moreuz, a vi biste da američka nuklearna podmornica uđe u našu bazu! Bezvezan film - odmahnuo je rukom Putin.

Suđenje mornarima

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u petak da će Moskva biti spremna da razgovara o sudbini 24 ukrajinska mornara koji su zarobljeni prošlog mjeseca tek nakon njihovog suđenja. SAD i EU pozvale su Rusiju da oslobodi Ukrajince koji su zarobljeni u Kerčkom moreuzu 25. novembra. Moskva ih optužuje za ilegalan ulazak u teritorijalne vode Rusije.

- Rusija će biti spremna da razgovara o mornarima i eventualnom sporazumu sa Kijevom u ovom slučaju tek nakon suđenja na Krimu - kazao je Lavrov.

Datum suđenja još nije određen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana