Afera “Indeks” trese SAD: Iza rešetaka još jedna holivudska glumica

Agencije
Afera “Indeks” trese SAD: Iza rešetaka još jedna holivudska glumica

Najveća do sada afera u obrazovanju već nekoliko dana trese Ameriku, a među brojnima koji su u njoj učestvovali i prestižnim univerzitetima donirali čak 25 miliona dolara nalaze i poznate holivudske glumice, kojima ukoliko budu optužene, prete visoke zatvorske kazne.

Svjetski mediji uveliko pišu o novootkrivenoj aferi, te je karakterišu kao “jednu od najvećih” posljednjih godina, te ističu da je to “podsetnik bogatašima da ne mogu više da varaju kako bi dobili privilegije”.

Pojedini kažu da je ovo tek vrh debelog prega, prenosi CNN.

Šta se do sada zna o aferi:

Do sada je otkriveno da je u aferi učestvovalo 50 osoba, a glumice Felisiti Hofman i Lori Loklin su među brojnim roditeljima koje se terete za učestvovanje u davanju mita univerzitetima kako bi upisale svoju djecu na određene visokoškolske ustanove.

Čovjek koji se nalazi iza cijele afere je Vilijam Rik Singer, protiv kojeg su podignute su četiri optužnice, među kojima i one za iznuđivanje i pranje novca. On je izjavio da je kriv po svim tačkama optužnice.

“Sve je istina”, kratko je rekao juče, prenose mediji.

Isplate univerzitetima su bile skrivene i išle su preko jedne fondacije, izjavio je Endru Leling, javni tužilac SAD.

Neki roditelji su platili između 15.000 i 75.000 dolara po testu kako bi pomogli svojoj djeci da dobiju bolji rezultat. U nekim slučajevima, roditelji su navodno učestvovali u Singerovoj mreži za podmićivanje koledž trenera i sportskih zvaničnika.

Juče je privedena i glumica Lori Loklin i trebalo bi da se nađe na slobodi kada plati deo jemstva u visini od milion dolara.

Ona se sama predala policiji nakon što je optužena da je učestvovala u davanju mita.

Prije nje je priveden i uhapšen njen suprug Mosimo Đianuli, kojem je takođe određena kaucija u visini od milion dolara.

Zanimljivo je da je juče ujutru iz svoje kuće odvedena i glumica Felisiti Hofman, koja je ubrzo puštena uz kauciju od 250.000 dolara, ali ne i njen suprug Vilijam Mejsi.

Mediji su pronašli njegov intervju iz januara ove godine u kojem je pričao koliko je njihova ćerka pod stresom zbog upisa na fakultet te i da će nakon što se upiše na željeni univerzitet pauzirati prvu godinu.

“Ona će ići na koledž”, rekao Mejsi, prenosi Enenjs, govoreći o svojoj 18-godišnjoj ćerki, Sofiji Mejsi, za koju je rekao da ide u srednju školu u Los Anđelesu.

“Trenutno se sprema za upis na koledž, što je tako stresno. Nadam se da će kad se upiše odlučiti da pauzira godinu dana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana