Афера “Индекс” тресе САД: Иза решетака још једна холивудска глумица

Агенције
Афера “Индекс” тресе САД: Иза решетака још једна холивудска глумица

Највећа до сада афера у образовању већ неколико дана тресе Америку, а међу бројнима који су у њој учествовали и престижним универзитетима донирали чак 25 милиона долара налазе и познате холивудске глумице, којима уколико буду оптужене, прете високе затворске казне.

Свјетски медији увелико пишу о новооткривеној афери, те је карактеришу као “једну од највећих” посљедњих година, те истичу да је то “подсетник богаташима да не могу више да варају како би добили привилегије”.

Поједини кажу да је ово тек врх дебелог прега, преноси ЦНН.

Шта се до сада зна о афери:

До сада је откривено да је у афери учествовало 50 особа, а глумице Фелисити Хофман и Лори Локлин су међу бројним родитељима које се терете за учествовање у давању мита универзитетима како би уписале своју дјецу на одређене високошколске установе.

Човјек који се налази иза цијеле афере је Вилијам Рик Сингер, против којег су подигнуте су четири оптужнице, међу којима и оне за изнуђивање и прање новца. Он је изјавио да је крив по свим тачкама оптужнице.

“Све је истина”, кратко је рекао јуче, преносе медији.

Исплате универзитетима су биле скривене и ишле су преко једне фондације, изјавио је Ендру Лелинг, јавни тужилац САД.

Неки родитељи су платили између 15.000 и 75.000 долара по тесту како би помогли својој дјеци да добију бољи резултат. У неким случајевима, родитељи су наводно учествовали у Сингеровој мрежи за подмићивање колеџ тренера и спортских званичника.

Јуче је приведена и глумица Лори Локлин и требало би да се нађе на слободи када плати део јемства у висини од милион долара.

Она се сама предала полицији након што је оптужена да је учествовала у давању мита.

Прије ње је приведен и ухапшен њен супруг Мосимо Ђианули, којем је такође одређена кауција у висини од милион долара.

Занимљиво је да је јуче ујутру из своје куће одведена и глумица Фелисити Хофман, која је убрзо пуштена уз кауцију од 250.000 долара, али не и њен супруг Вилијам Мејси.

Медији су пронашли његов интервју из јануара ове године у којем је причао колико је њихова ћерка под стресом због уписа на факултет те и да ће након што се упише на жељени универзитет паузирати прву годину.

“Она ће ићи на колеџ”, рекао Мејси, преноси Енењс, говорећи о својој 18-годишњој ћерки, Софији Мејси, за коју је рекао да иде у средњу школу у Лос Анђелесу.

“Тренутно се спрема за упис на колеџ, што је тако стресно. Надам се да ће кад се упише одлучити да паузира годину дана”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана