АП: Грозница самита, Трампов велики тренутак са Путином

Танјуг
АП: Грозница самита, Трампов велики тренутак са Путином

Хелсинки - Иако се предсједник САД Доналд Трамп већ двапут сусрео са руским колегом Владимиром Путином, он жели да у Хелсинкију поново оживи искуство које је прошлог мјесеца имао са сјевернокорејским лидером у Сингапуру: Самит који је постао догађај у масовним медијима, комплетиран моћним предсједничким сликама.

Као шоумен који инсистира на успостављању блиских односа са Москвом, Трамп је игнорисао своје савјетнике и захтјевао ритуале и раскош званичног самита.

АП наводи да се Трамп у Сингапуру својим људима хвалио бројем камера, тврдећи да их је било више него на додели Оскара.

У почетку је чак био забринут да састанак у Хелсинкију неће бити довољно гламурозан, због чега је желио да Путина угости у Бијелој кући.

Пошто вјерује у моћ личних веза, Трамп је инсистирао да мора да се директно сретне са Путином како би успоставили пријатељски однос.

“Он је био врло пријатан према мени када смо се срели. Ја сам био пријатан према њему... Знате, неко је рекао: ''Да ли је он непријатељ?'' Не, он није мој непријатељ. ''Да ли је пријатељ?'' Не, не познајем га довољно добро”, каже Трамп за руског предсједника.

Полазећи од свог искуства бизнисмена, Трамп је увјерен да је његова вјештина држања моћног имиџа била суштинска за његов политички успон.

Он је својим савјетницима рекао да је дипломатија у Сингапуру учинила да делује као предсједник који преузима одговорност. Иако се о резултатима тог самита може расправљати, Трамп је својим људима од повјерења рекао да вјерује како је то био мајсторски потез.

Трамп вјерује да историјски састанци као онај са Ким Џонг-уном представљају потенцијалну карту за Нобелову награду за мир, и да ће постати суштински дио његове заоставштине. Иако су његови сусрети са Путином много чешћи, он вјерује и да би се сличан напредак могао догодити и ако би могао да поправи односе са Москвом и наведе Путина на уступке које Барак Обама није могао.

“Могао бих да му кажем: ''Можес ли да ми учиниш услугу? Да ли би могао да одеш из Сирије? Би ли напустио Украјину?” рекао је Трамп прошлог мјесеца.

Он је у почетку сматрао да Хелсинки није згодна локација за самит, али је пристао када су му изложили кратку историју америчко-руских самита у Финској, и након што је видио да се то може организовати одмах послије посјете његовим теренима за голф у Шкотској.

Многи у Вашингтону су, међутим, и даље сумњичави у вези са самитом, сматрајући да је Трамп, самим пристанком на састанак, пружио глобалну легитимност Путину, који је дан прије сусрета домаћин финала Свјетског фудбалског првенства.

Трампу су његови помоћници рекли да су мале шансе да на самиту са Путином дође до сустинског напретка по главним питањима, као што су Сирија и Украјина.

АП наводи да над самитом лебди “дух” истраге о могућем дослуху Трампове предсједничке кампање са Русима, а из Конгреса су се чули захтјеви за отказивање самита након што је 12 руских обавјештајаца оптужено да су хаковали компјутере Демократске странке да би помогли Трампу.

Бијела кућа је то одбацила, а Трамп је и раније одбацивао тврдње о могућим “руским везама” његове кампање као “лов на вјештице”. Он је, међутим, рекао да ће на самиту покренути то питање, иако не вјерује у неки исход.

“Не мислим да ћете имати било какво: 'Јао, урадио сам то, урадио сам то, ухватио си ме'... Неће ту бити никаквог (детектива) Перија Мејсона, не верујем, али никад не знате шта ће се десити, зар не? Али свакако ћу чврсто поставити то питање”, рекао је Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана