За осам година у Србију унијели 25 милијарди евра

Глас Српске
За осам година у Србију унијели 25 милијарди евра

Београд - Из Србије грађани највише одлазе да живе и раде у Аустрију, а најдуже се на раду у иностранству задржавају у Француској, Швајцарској и Њемачкој.

Ово је податак који су званично, у заједничком саопштењу, објавили Републички завод за статистику и Дунавски транснационални програм.

Србија је традиционално емиграционо подручје, из којег континуирано од почетка деведесетих година прошлог вијека одлазе млади, и то најчешће у Аустрију, која је претекла раније доминантну Њемачку, истиче се у саопштењу.

Просјечно грађани Србије у иностранству бораве и раде 11 година, а на првом мјесту по дужини боравка је Француска, гдје просјечно остају 14 година. У Швајцарској и Њемачкој просјечно остају по 12 година и осам мјесеци, а у Аустрији 12 година и четири мјесеца. Када су прекоокеанске дестинације у питању, најдуже се просјечно остаје у Аустралији 12 година и један мјесец, а потом Канади.

Српска дијаспора је у протеклих осам година у Србију унијела више од 25 милијарди евра. Међутим, највећи дио тог новца нису инвестиције намијењене за покретање бизниса и отварање нових радних мјеста већ је отишао на дневну потрошњу грађана.

Традиционално, највише новца путем дознака долази из Њемачке, око 900 милиона евра годишње, затим из Швајцарске, Аустрије, Француске... По подацима НБС-а, за првих девет мјесеци 2018. године прилив по основу дознака само из Аустрије, у којој има око 120.000 српских држављана, износио је 216 милиона евра.

Уколико се у наредном периоду не донесе план за јачање веза с дијаспором, трећа генерација српских миграната, млади рођени ван Србије, неће више имати родбину у Србији којој шаљу новац, сматра предсједник Заједнице српских клубова у Бечу Борислав Капетановић.

Ипак, има исељеника спремних да улажу у Србију, па међу привредницима српског поријекла у Аустрији, по Капетановићевим ријечима, постоји воља да се инвестира у Србији.

Статистика

Према подацима пописа из 2011. године, у иностранству је радило, односно боравило, 313.411 лица, а нову слику даће попис становништва 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана