Za deset godina Srbija ostala bez grada veličine Novog Sada

Srna
Za deset godina Srbija ostala bez grada veličine Novog Sada

Beograd - Ministar za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da će Srbija do 2050. godine izgubiti blizu 1,5 miliona stanovnika ako se nastavi negativan demografski trend, a u prethodnih desetak godina ostala je bez grada veličine Novog Sada.

"Samo je Vojvodina za proteklih petnaestak godina izgubila čak osam posto stanovnika", kaže Dejanović za novosadski "Dnevnik".

Ona je rekla da je u 2016. godini zabilježen neslavni rekord kada je rođen najmanji broj beba od kad statistika bilježi te podatke u Srbiji.

"Prema posljednjoj analizi, naša država će, ukoliko se nešto ne promijeni, do 2050. godine izgubiti blizu jedne petine, odnosno oko 1,5 miliona stanovnika. Na negativnu demografsku sliku utječe više faktora koji zahtijevaju široko polje borbe sa negativnim utjecajem ", rekla je Dejanović.

Ona je istakla da se Srbija nalazi na šestom mjestu u Evropi po starosti nacije, a kada se "bijeloj kugi" dodaju migracije, sasvim je jasno da će brojke biti sve lošije ako se ništa ne poduzme.

"Zato je odluka da se u Vladi Srbije formira zaseban kabinet koji će se baviti demografijom i populacionom politikom vrlo važna jer država mora preuzeti dio odgovornosti za takvu demografsku situaciju putem odgovarajućih poteze koje će povući, da se ta situacija izmijeni na bolje", navela je Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana