Вулин: На провокацију из Загреба Београд ће одговорити државнички

Срна
Вулин: На провокацију из Загреба Београд ће одговорити државнички

Београд - Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да ће Србија државнички и брзо одговорити на поруку Загреба да до даљег он није добродошао у Хрватску.

"Србија ће реаговати на ову провокацију одлучно и државнички, као што реагује једна суверена држава и то ће бити брзо", рекао је Вулин за РТС, поводом саопштења хрватског Министарства спољних послова да до даљег није добродошао у Хрватску због изјаве да о његовом доласку у ту земљу може да одлучи врховни командант Војске Србије Александар Вучић, а не хрватски министри.

Он је оцијенио да властима у Загребу смета то што Србија говори истину и да је ријеч о покушају да се ућутка неко ко о Хрватској говори истину.

"Најстрашнија истина о Јасеновцу није само то што се догодило, већ што садашња Хрватска неће да се покаје за то што је урадила", истакао је Вулин.

Он је нагласио да неће престати да говори истину онакву каква она јесте.

Вулин је подсјетио да се Њемачка денацификовала и да је рекла да се каје за злочине из Другог свјетског рата, а њени званичници не долазе у Матхаузен да положе вијенце, као што чине хрватски у Блајбургу.

"Тешко је отићи у Јасеновац на гроб поклане деце, а после у Блајбург на гроб кољача те деце. Нас боли свако ово подсећање, али неко већ једном мора да каже - кајемо се, нећемо у Блајбург да полажемо венце на гробове усташа", навео је Вулин.

Коментаришући став Хрватске да је непримјерена изјава да о евентуалној његовој посјети Хрватској може да одлучи само врховни командант Војске Србије, Вулин је рекао да је ријеч о процедури, те да је министар одбране дужан да се, када путује, консултује са врховним командантом који му даје или не даје дозволу.

"Мислио сам да је у Европи слобода кретања загарантована, да свако може да се креће, ако није починио неко кривично дело. А, ово је само процедура која се односи на све. Смета им Вучић, смета им што је врховни командант, смета им што Србија говори, што Срби говоре", истакао је Вулин.

Он додаје да су му у Хрватској замјерили и то што је рекао да је "мржња са којом Вучића чекају у Загребу црна мрља на образу Хрватске", те подсетио да су српског предсједника током његове недавне посјете у Хрватској "дочекале усташе које су га вријеђале на најбруталнији начин".

"Сметају им и моје изјаве и о кардиналу Алојзију Степинцу, и о Јасеновцу, смета им што подсећам колико су Срби дискриминисани", навео је Вулин.

Говорећи о будућности односа Србије и Хрватске, Вулин је рекао да српска страна увијек покушава да односи буду добри, те оцјенио да оно што је Вучић истрпио током посјете Загребу није хтио ни на који начин да истрпи предсједник хрватског парламента Гордан Јандроковић током посјете Београду.

"Овде он није хтео да истрпи никакву провокацију, као да је чекао повод да одмах прекине посету", додао је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана