Vučiću Putin uručio orden Aleksandra Nevskog

Srna
Vučiću Putin uručio orden Aleksandra Nevskog

Beograd - Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dvije države.

Riječ je o jednom od najvećih ruskih priznanja koje rijetko dobijaju strani državljani. Putin je rekao da je Vučić istinski pristalica najtoplijih odnosa Srbije i Rusije i da mu je iskreno drago što mu uručuje značajan orden Rusije.

"Srpsko-rudska saradnja uspješno napreduje i cijenimo vaš prinicipijelni stav u vezi sa tim. Želim Vam dobro zdravlje, blagostanje i nove uspjehe na najvišoj funkciji", rekao je Putin u obražanju predsjedniku Srbije.

On je podsjetio da se Aleksandar Nevski posebno poštuje u Rusiji i da su ovo odlikovanje ranije ponijeli i istaknuti Srbi kao to je Miloš Obrenović i premijer Nikola Pašić.

"Na početni spisak nosilaca ordena Aleksandra Nevskog sada će biti zasluženo upisano i Vaše ime. U mnogome zahvaljujući Vama, srusko-srpska saradnja se ravija u svim pravcima. Visoko cijenimo Vaš principijelni stav", rekao je Putin.

Vučić je rekao da je Orden Aleksandra Nevskog za njega i Srbiju velika čast, ali i velika odgovornost u budućem radu proširenja saradnje između Rusije i Srbije.

"Moja zahvalnost nije po protokolu, ona je duboka, isrekrena i ovo priznanje i nagrade za mene ima veoma velik značaj.To kažem zato što dobijam orden od predsednika Rusije Vladimira Putina, a to naglašavam zato što je Putin lider od najvećeg značaja za Rusiju", rekao je Vučić tokom obraćanja na ruskom jeziku.

Vučić je rekao da Srbi nikad neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine uložila veto na rezoluciju Britanaca, prema kojoj bi, Srbi bili proglašeni za genocidan narod.

"Naš narod nikada neće zaboraviti šta je Vladimir Vladimirovič uradio 2015. kada je Rusija stavila veto na rezoluciju Britanaca po kojoj bi Srbi bili proglašeni za genocidni narod", poručio je Vučić.

On je istakao da je predsjednik Rusije zaštitio pravdu i pravednost.

"Drugo, među našim zemljmama su veoma dobri politički odnosi. Naravno, imamo mogućnosti da proširimo ekonomsku saradnju", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ga nagrada obavezuje da i dalje radi na unapređenju odnosa dvije zemlje.

"Hvala vam, gospodine predsedniče, što cenite i razumete složenost položaja naše zemlje. Na kraju želeo bih da izrazim zahvalnost svojoj porodici zato što je to velika čast i za moju porodicu. Posvetio bih nagradu svom ocu čija je porodica uvek volela jednako Srbiju koliko i Rusiju", rekao je Vučić.

Osim Vučića, ovim ordenom su bili odlikovani i kralj Aleksandar Karađorđević, srpski političar Nikola Pašić i vladika Petar Drugi Petrović Njegoš. Vučić je prvi značajni Srbin koji je primio ovo priznanje nakon 100 godina. /kraj/vš/mđ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana