Вучићу Путин уручио орден Александра Невског

Срна
Вучићу Путин уручио орден Александра Невског

Београд - Предсједник Русије Владимир Путин уручио је данас у Београду предсједнику Србије Александру Вучићу Орден Александра Невског за велики допринос у развоју сарадње двије државе.

Ријеч је о једном од највећих руских признања које ријетко добијају страни држављани. Путин је рекао да је Вучић истински присталица најтоплијих односа Србије и Русије и да му је искрено драго што му уручује значајан орден Русије.

"Српско-рудска сарадња успјешно напредује и цијенимо ваш приниципијелни став у вези са тим. Желим Вам добро здравље, благостање и нове успјехе на највишој функцији", рекао је Путин у ображању предсједнику Србије.

Он је подсјетио да се Александар Невски посебно поштује у Русији и да су ово одликовање раније понијели и истакнути Срби као то је Милош Обреновић и премијер Никола Пашић.

"На почетни списак носилаца ордена Александра Невског сада ће бити заслужено уписано и Ваше име. У многоме захваљујући Вама, сруско-српска сарадња се равија у свим правцима. Високо цијенимо Ваш принципијелни став", рекао је Путин.

Вучић је рекао да је Орден Александра Невског за њега и Србију велика част, али и велика одговорност у будућем раду проширења сарадње између Русије и Србије.

"Моја захвалност није по протоколу, она је дубока, исрекрена и ово признање и награде за мене има веома велик значај.То кажем зато што добијам орден од председника Русије Владимира Путина, а то наглашавам зато што је Путин лидер од највећег значаја за Русију", рекао је Вучић током обраћања на руском језику.

Вучић је рекао да Срби никад неће заборавити да је Русија 2015. године уложила вето на резолуцију Британаца, према којој би, Срби били проглашени за геноцидан народ.

"Наш народ никада неће заборавити шта је Владимир Владимирович урадио 2015. када је Русија ставила вето на резолуцију Британаца по којој би Срби били проглашени за геноцидни народ", поручио је Вучић.

Он је истакао да је предсједник Русије заштитио правду и праведност.

"Друго, међу нашим земљмама су веома добри политички односи. Наравно, имамо могућности да проширимо економску сарадњу", рекао је Вучић.

Вучић је додао да га награда обавезује да и даље ради на унапређењу односа двије земље.

"Хвала вам, господине председниче, што цените и разумете сложеност положаја наше земље. На крају желео бих да изразим захвалност својој породици зато што је то велика част и за моју породицу. Посветио бих награду свом оцу чија је породица увек волела једнако Србију колико и Русију", рекао је Вучић.

Осим Вучића, овим орденом су били одликовани и краљ Александар Карађорђевић, српски политичар Никола Пашић и владика Петар Други Петровић Његош. Вучић је први значајни Србин који је примио ово признање након 100 година. /крај/вш/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана