Вучић о КиМ: Лаког решења нема, Србији остају два пута

B92
Вучић о КиМ: Лаког решења нема, Србији остају два пута

Београд - Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за штампу да лаког и безболног рјешења косовског проблема нема.

Он је нагласио да је “једно од кључних питања да због будућности Србије решимо питање КиМ”.

Вучић је навео да је Србија од потписивања Бриселског споразума дала све од себе да буде поуздан партнер не само Албанцима, већ и међународној заједници.

“Албанци, уз прећутну сагласност, односно без јасног противљења Европске уније, нису испунили једину обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина”, рекао је Вучић.

Како је додао, Србија је инсистирала на ЗСО.

“Открићу вам још једну ствар. Наиме, по Бриселском споразуму, ЗСО је та која предлаже команданта регионалне полиције за север. ЗСО предлаже четири кандидата, од којих Приштина бира једног. Ми данас то не можемо да остваримо зато што нема ЗСО, те нам команданта регионалне полиције поставља Приштина”, рекао је Вучић.

Како наводи, Србији остају два могућа пута.

“Шта остаје Србима да учине у будућности? Два могућа пута. Један пут, пошто после више од 1.930 дана Приштина није испунила своју обавезу, је да Срби то сами предузму. Мало ко би то могао да им забрани. Уколико би то Срби урадили, постоји опасност од једностраних акција које би служиле за коначан обрачун Приштине са севером. Управо је зато наш савет Србима на КиМ да пажљиво пратимо дешавања, да бирамо потезе и да не угрожавамо безбедност грађана”, рекао је он.

Предсједник Вучић је рекао да се посебна пажња мора посветити заштићеним зонама на КиМ. Како је навео, морају се избјећи махинације да то припада СПЦ.

“Решаваћемо питања имовине: и то по четири тачке - приватна лична имовина Срба, имовина СПЦ, имовина у власништву привредних субјеката који су регистровани у Србији ван КиМ и имовина у власништву привредних субјеката који су регистровани у Србији на КиМ”, рекао је и нагласио да ће “ово питање бити једно од кључних и најважнијих”. Вучић је потом запитао - да ли нам је потребно да дођемо до решења, да ли би нам некакво решење донело добро или да наставимо на овакав начин.

Како је рекао Вучић, Србија је у разговорима успјела да поправи своју позицију и да буде поштованија.

“Успели смо у тим разговорима да дођемо до нечега, до приче о компромисном решењу... Онда је кренула салва увреда, напада, схватио сам да неки у Србији не желе компромисно решење. Јасно вам је да је до било каквог компромисног решења тешко доћи. Нећу дозволити да Срби остану без ичега, нећу дозволити да остану без свог права, да српски манастири буду незаштићени. Да ли ће то бити нешто због чега ћемо да славимо? Па неће никада. Уколико дођемо до решења, ни они неће моћи да славе”, нагласио је Вучић.

“Подељени смо на оне који би да прихвате јединствено независно Косово, па да плачемо над тешком судбином и певамо песме у кафанама како су сви против нас, и на оне које не би ни о чему да разговарамо чекајући нека боља времена када ћемо иселити Албанце преко Проклетија. Људи у Београду, рецимо, не знају да ми немамо Копаоник под својом управом, тамо сваког дана недалеко од Панчићевог врха можете видети КФОР-ове патроле”, рекао је он.

“Знао сам да ћемо бити оптуживани, јер ми смо питање Косова и Метохије и нашу државну стратегију поставили и о томе не можемо баш све јавно да говоримо јер бисмо тиме угрозили нашу преговарачку позицију. Водили смо се рационалним. Многи су говорили да је дијалог неуспешан, а дијалог је успешан”, нагласио је Вучић.

“О томе довољно говори то да неки говоре да смо велеиздајници, други да смо ратни злочинци. Мислим да људи одлично разумеју да је нама потребно нормално рационално решење. Победе нема, постоји само будућност”, додао је.

“То је питање Срба и Албанаца, а сви они који се мешају - сви имају мање интереса и зато смо ми ти који се питамо. О томе морамо да се изјашњавамо ми, и једни и други, хоћемо ли да се убијамо, ко ће у будућности имати више деце или ћемо то врзино коло да прекинемо”, нагласио је.

Одговорност за рјешење косовског проблема, ако га буде, мораће да покажу сви грађани, а ја нећу бјежати од сопствене одговорности ако не добијемо подршку грађана, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић каже да неће да поставља питање на референдуму - да ли сте за улазак у ЕУ, а “успут и за споразум са Приштином”, него ће народ имати могућност да се врло јасно, прецизно изјасни о споразуму до кога би могло да се дође, ако га буде.

“Јасно је да уколико за нешто, за шта мислим да је од кључног значаја за будућност Србије, њен опстанак и напредак, не добијемо подршку грађана, платићу политичку цену и сносићу политичке консквенце, али народ ће донети коначну одлуку, ако до некаквог решења будемо могли да дођемо”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Уколико неко жели рјешење, ЗСО ће морати да буде формирана, а ако га не жели, онда ћемо остати у каљузи у којој ћемо се прегањати на овај начин свакодневно, као што смо то чинили до сада и чему се нећу нимало радовати, изјавио је предсједник Србије.

Он је то рекао поводом медијских навода да је канцеларка Ангела Меркел предочила Београду план ЗСО плус.

“Неки су обмањивали јавност говорећи како смо ми причали народу бајке. Нисмо никада. Напротив, увек смо говорили да је тешко и увек сам говорио да им (Албанцима) не верујем ништа. Овде је највећи проблем у онима који су били гарант спровеђења тог споразума”, нагласио је Вучић на конференцији за новинаре.

Навео је и да је добио више планова и “ЗСО плус и Ахтисари плус плус, свакојака чуда”, али, не и план од немачке канцеларке Ангеле Меркел, о којем спкулишу медији.

“До сада сам их све одбио. Увек сам тражио више за Србију и Србе”, поручио је Вучић.

Каже и да су сви планови које је добио бољи од свих претходних.

“Више планова сам добијао. Није Меркел излазила са својим планом, са њом сам размењивао идеје и моје идеје јој се нису допадале. То је све што могу да вам кажем”, навео је предсједник.

Додао је да је у тим разговорима са Меркел заступао идеје за које мисли да би донијеле добро Србима и Србији.

“На крају је то питање за Србе и Албанце. Друга ствар је што Ангела Меркел мене поштује као човека који је искрен. То што кажем њој, то кажем и у Бриселу, то кажем и Путину. То што кажем у Вашингтону, то кажем и у Москви, за разлику од неких других”, каже Вучић.

Вучић о пуковнику ЦГ у Книну: Хвала вам, пријатељи

Предсједник Србије Александар Вучић прокоментарисао је присуство црногорског пуковника на прослави “Олује” у Книну.

Вучић је у ироничном тону навео: “Хвала вам, пријатељи”.

На питање како комантарише присуство црногорских војних званичника у Книну, Вучић је рекао да је премијер Црне Горе Душко Марковић у Београду обећао да ће Црна Гора водити рачуна о интересима Србије пред важне и значајне датуме.

“Имали смо слање њихових војника у НАТО мисију на Косову, сада ово. Хвала вам, пријатељи”, рекао је Вучић.

Он је такође прокоментарисао наводе “Јутарњег листа” који пише да предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић неће доћи у посјету Београду.

“Наши односи нису били нарочито топли. Ја нећу да кукам због хајке коју воде против мене. Кад год хоће добродошли су у Србију, кад неће не морају”, рекао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за штампу да лаког и безболног рјешења косовског проблема нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана