Vučić: Ubistvo Ivanovića je čin terorističkog akta

Srna
Vučić: Ubistvo Ivanovića je čin terorističkog akta

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici teroristički akti i naglasio da je Srbija zatražila od Euleksa i Unmika da njeni državni organi učestvuju u sprovođenju istrage.

Nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu poručio da ubistvo neće proći nekažnjeno i da će počinioci biti uhapšeni, a ako to ne uradi Priština i međunarodna zajednica, uradiće Srbija.

"Ako to ne urade, mi ćemo voditi svoju zasebnu istragu. Niti će ko Srbiji da baca 'packe' i deli lekcije o tome kako tobože Srbija iza toga stoji, taj film vam niko neće dozvoliti da razvijete, zato što laži i neistine i najperfidnija propaganda samo nanosi štetu zemlji", istakao je Vučić.

On je rekao da je za državu Sribju ovo teoristički akt i u skladu sa tim tako će se i odnositi prema tom aktu.

"To znači da će nadležnost koju će uspostaviti naši organi pripadati Tužilaštvu za organizovani kriminal i očekujem da još danas pokrenu istražni postupak", naglasio je Vučić.

On je rekao da je već upućeno pismo organima Euleksa i Unimka sa zahtjevom Srbije da državni organi Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosmeta, jer bi to značilo otkrivanje istine o ubistvu Ivanovića.

"Sve neophodne mere Srbija će preduzeti i pronaći ubicu ili ubice", rekao je Vučić, navodeći da ne može da govori o sazanjima kojima raspolaže, ali da ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce.

Vučić je rekao da očekuje da organi međunarodne zajednice posao urade porofesionalno i da je to zahtijevao od visokog predstanivka EU Federike Mogerini i svih predstavnika međunarodne zajednice.

"Ubijen je čovek koji je roditelj, suprug i koji nije pozivao na sukobe između Srba i Albanaca", naveo je Vučić.

On je dodao da je uvjeren da je ovo napad, ko god ga izveo Srbin, Albanac ili stranac, prije svega na porodicu Ivanović, zatim na srpski narod na Kosmetu, na sjever Kosova i na Srbiju u cjelini.

"Ako pogledate, kome bi ubistov Ivanovića odgovaralo, svima će, čini mi se, biti jasno, ali o spekulacijama neću da govorim. Očekujem da ubice budu pronađene. Ostavile su određene tragove i to je razlog zašto Srbija traži aktivno učešće i pronalaženje počinilaca", istakao je Vučić.

Vučić je u ime Srbije, lično ime i u ime Vlade izrazio saučešće porodici Ivanovića.

On je naveo da je Srbija dobro razumjela prijetnje prištinskog zvaničnika Kadrija Veseljija da će albanskom vojskom ući u Niš, te poručio mu da do Niša neće stići.

Vučić je upozorio da se ovo ubistvo ne smije da iskoristiti za uvođenje kosovskih bezbjednosnih snaga na sjever Kosmeta i otimanje onoga što pripada srpskom narodu.

"Dobro čitamo i znamo šta čine i šta rade neki", rekao je Vučić, koji je za optužbe da iza ubistva stoje srpski organi rekao da Srbiju optužuju da bi albanska čizma došla konačno na sjever.

"Upozoravam one u Prištini i u nekim centirma moći da ne pomisle da je ovo razlog da stave čizmu na sever Ksoova, to im neće biti dozvoljeno", rekao je Vučić.

On je za one koji govore da vlast Srbije ubija političke protivnike, rekao da su "bijednici i jadnici, koji rade protiv svoje države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana