Vučić: Tri poruke za Srbe na Kosovu

Tanjug
Vučić: Tri poruke za Srbe na Kosovu

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u Banjskoj na Kosovu da će Beograd i Priština razmijenjivati informacije o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Mi ćemo razmenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvatri biti jasnije", rekao je Vučić u manastiru Banjska.

Vučić je rekao da ima tri poruke za Srbe, prva je da moraju da opstanu i ostanu na Kosovu, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbjednost i treća da vlast Srbije mora da se obračuna sa kriminalom i korupciji u sopstvenim redovima.

"Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a država Srbije je pomagala i pomagaće više u budućnosti. Došao sam da razgovaram o bezbednosti Srba, o tome koji organi su tu da im tu bezbednost garantuju", rekao je Vučić.

"Ne sme da nas bude manje na teritoriji gde smo oduvek živeli, a za to ćemo se kao država boriti na sve načine", dodao je Vučić

On je rekao da je došao i da poruči Albancima da nerijetko imaju različite interese sa Srbima, ali i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir.

"Da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio da će država uložiti još 250 miliona dinara u obnovu manastira Banjska kao i da predstoji završetak izgradnje naselja "Sunčeva dolina" u Zvečanu za oko 300 porodica raseljenih Srba sa Kosova i Metohije.

Predsednik Aleksandar Vučić nalazi se u posjeti Kosovu i Metohiji gde će razgovarati sa političkim predstavnicima Srba i građanima južno od rijeke Ibar.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri izjavio je da je Priština spremna da sarađuje sa Beogradom na rasvjetljavanju slučaja ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića u utorak u Sjevernoj Mitrovici.

On je kazao da će biti razmjenjena svaka vrsta informacija, te dodao da je Priština takođe od Beograda tražila sve informacije koje imaju i da se očekuje da one budu proslijeđene kosovskoj policiji i tužilaštvu, prenijeli su prištinski mediji.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", ubijen je 16. januara u atentatu ispred prostorija njegove partije u Severnoj Mitrovici.

Međutim, kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da Euleks i Unmik nisu nadležni da odobre saradnju Prištine i Beograda na istraži o ubistvu Ivanovića.

Haradinaj je rekao da je za takvu dozvolu isljkučivo nadležna Priština, a on nalog za to nije dao.

Nešto slično izjavio je i Tahiri rekavši da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u istragu smrti Ivanovića.

"Ni u kom slučaju nećemo nikakvo miješanje u istrazi nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno mešanje (u istrazi). To ćemo raditi samo mi", kazao je Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana