Vučić: Srbija neće dozvoliti manipulisanje brojem srpskih žrtava u Jasenovcu

Srna
Vučić: Srbija neće dozvoliti manipulisanje brojem srpskih žrtava u Jasenovcu

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsjedniku Izraela Ruvenu Rivlinu na nepriznavanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova, ali i na važnim riječima koje je izgovorio u Jasenovcu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa izraelskim predsjednikom Ruvenom Rivlinom poručio da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboraviti stravično stradanje, zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata.

“Mi poštujemo sve žrtve i uvek smo obeležavajući stradanje našeg naroda govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama, ali nikada nećemo dozvoliti nekome drugome da nipodaštava i smanjuje broj srpskih žrtava, da, zato što im iz razloga političkog pragmatizma odgovara, da govore o jevrejskim i nekim drugim žrtvama, a da one, čije se žrtve mere stotinama hiljada, ili ne pomenu ili uvek govore o tome kako je reč o manipulaciji brojevima”, rekao je Vučić.

On je istakao da tu vrstu prikrivanja istine i manipulacije brojevima Srbija nikome neće dozvoliti i da će se “držati činjenica, istorije i poštovanja mrtvih, zato da bismo sprečili da nam se takve stvari ubuduće dešavaju”.

Podsjećajući na to da su Srbi i Jevreji zajednički prošli kroz strahote i Prvog i Drugog svjetskog rata i uvijek poštovali žrtve i jednog i drugog naroda, Vučić je istakao da je predsjednika Izraela danas upoznao o činjenici da je nad Srbima 4. i 5. avgusta 1995. godine izvršeno najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata na ovom prostoru.

“Upoznao sam predsednika Rivlina da ono što neki iz perioda devedestih slave kao svoju najveću pobedu, mi doživljavamo kao najveću nesreću i tugu za naš narod, govoreći pre svega o akciji žOlujaž i da, dok se jedni raduju 4. i 5. avgusta, mi, Srbi, tugujemo”, rekao je Vučić.

On je posebno zahvalio u ime države Srbije vodećem istraživaču Instituta za holokaust “Šem Olam” iz Izraela Gideonu Grajfu, koji je doprinio da više ne mogu da se sakriju činjenice o Jasenovcu.

Vučić je istakao da su odnosi između Srbije i Izraela tradicionalno dobri, a odnosi između srpskog i jevrejskog naroda na još višem i boljem nivou.

“Istovremeno je Srbija jedna od zemalja u kojoj gotovo da ne postoji antisemitizam i u kojoj nikada neće postojati fašizam, neofašizam ili neonacizam”, poručio je Vučić i dodao da su otpočeli razgovori oko Starog sajmišta u Beogradu, gdje bi bio formiran memorijal poput Jad Vašema u Izraelu, u kojem bi se “govorilo o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama”.

Vučić je naveo da je na sastanku razgovarano o formiranju mehanizama i komunikacije između Izraela i Srbije za bržu i bolju zajedničku reakciju u interesu obje zemlje, jer Srbija ima velike interese da sa Izraelom razvija svestranu saradnju.

“Veoma sam zahvalan predsedniku Rivlinu i državi Izrael zato što ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao što će Srbija uvek podržavati postojanje i opstanak države Izrael i uvek graditi prijateljske odnose prema izraelskoj državi i jevrejskom i narodu”, poručio je Vučić.

On je naveo da je dogovoreno i da se aktivira rad srpsko-izraelskog Mješovitog komiteta za saradnju, koji će predvoditi ministar za inovacije Nenad Popović i ministar ekonomije Siniša Mali.

Vučić je pozvao izraelske investitore da investiraju, a građane Izraela da turstički posjete Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana