Vučić: Priština čeka povoljan trenutak za napad na sjever Kosova

Srna
Vučić: Priština čeka povoljan trenutak za napad na sjever Kosova

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je svjetlosnim godinama daleko dogovor Beograda i Prištine, ali ne srpskom krivicom, kao i da Priština čeka povoljan trenutak za napad na Srbe na sjeveru Kosmeta.

Vučić je rekao za RTS da nije formirana zajednica srpskih opština, a da je Priština uvela anticivilizacijske takse, samo kako bi oštetila Srbe.

Prema njegovim riječima, albanski lideri, kao i neke zapadne sile, smatraju da samo cjelovito Kosovo može da bude nezavisno.

“Juče smo dobili poruku od /Hašima/ Tačija da je podela Kosova moguća samo preko njega mrtvog. Takođe je rekao da je proterao Milana Radoičića, funkcionera Srpske liste sa Kosova”, kaže Vučić.

Vučić ističe da nema crvene potjernice za Radoičićem, kao i da su rekli da su ga protjerali, jer žele da oslabe srpsku odbranu sjevera Kosova i da čekaju na trenutak povoljan za napad na Srbe na sjeveru Kosova.

On je naveo da mu je jedan od čelnih ljudi jedne zapadne obavještajne službe saopštio da je postojao pokušaj kreiranja slučaja otvorenim laganjem da je Radoičić ubica.

Komentarišući postavljanje Srpkinje za ministra u prištinskoj vladi i pozive Srbima da uđu u takozvanu kosovksu vojsku, Vučić je rekao da su i za vrijeme NDH dvojica ministara bili Srbi, iako je stotine hiljada Srba pobijeno od Jasenovca do Jadovna i Prebilovaca, a jedan se čak i ubio nakon ukidanja te zločinačke države.

“To je način delovanja protiv Srba i žele da uzmu Srbe pod svoje skute - nađite Srbe da se tuku protiv Srba”, rekao je Vučić.

On je ponovio da je zamolio Srbe da ne idu u kosovsku vojsku čiji je cilj protjeriovanje Srba sa ognjišta.

“Pokaži nam tih 40 Srba, znamo gde su pritiskali”, rekao je Vučić, komentarišući izjavu premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da se “prijavilo 40 Srba u tu vojsku”. 

Država će imati dovoljno snage da zaštiti svoj narod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je cilj Srbije da se na Kosovu i Metohiji sačuva mir i stabilnost, ali da će država imati dovoljno snage da sačuva svoju zemlju i odbrani svoj narod, ukoliko na to bude natjerana.

“Nemamo dovoljno dece za sukobe. Ako možemo da čuvamo mir, to treba da uradimo, ali ako budemo naterani na bilo šta, imaćemo dovoljno snage da svoju zemlju sačuvamo. Mi se ne junačimo i nikome ne pretimo”, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je istakao da bi izlazak Srba iz kosovskih institucija, što su mu nedavno predložili predstavnci kosovskih Srba, bio krajnja mjera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedina odgovorna strana za cijeli svijet.

“Mi svoju poziciju u svetu držimo dobro, ako izađemo iz institucija oni će reći da ni Beograd ne poštuje Briselske sporazume”, rekao je Vučić.

On je dodao da bi u tom slučaju bilo jasno da sve što se radilo decenijama u postizanju mira ne postoji i da je otvoreno “bojno polje” i pitanje je “ko će prvi”.

Vučić smatra da bi trebalo sačekati 45 dana za tu odluku kako bi se vidjelo šta će Albanci da urade sa taksama i da se tek onda hladne glave donose nekakve mjere.

Predsjednik Srbije rekao je da je bio iznenađen inicijativom i apsolutnim jedinstvom Srba sa juga i sjevera Kosmeta.

Na pitanje da li ističe vrijeme za dogovor sa Prištinom, Vučić je rekao da on neće potpisati nezavisnost Kosova i ponovio da je potrebno da se ukinu takse kako bi se dijalog nastavio.

“Ne znam šta znači da vreme ističe. Slušao sam da imamo rok, nema nikakvih rokova, ali što vreme odmiče, naši odnosi su sve lošiji i to predstavlja sve veći problem”, rekao je Vučić.

On da ne misli da Priština ima bezrezervnu podršku Njemačke, ali vjeruje da imaju podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana