Vučić: Pokušaj Albanaca da međunarodnu zajednicu dovedu pred svršen čin

Srna
Vučić: Pokušaj Albanaca da međunarodnu zajednicu dovedu pred svršen čin

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom izjave Ramuša Haradinaja da nestaju granice između Kosova i Albanije, da će Albanci pokušati da cijelu međunarodnu zajednicu dovedu pred svršen čin.

“Meni je jasno da će oni da grade svoj plan. Kada krajem marta budu izbrisali granice, tada će ukinuti takse prema centralnoj Srbiji i reći da su spremni da razgovaraju, ali sa drugačije pozicije, ujedinjenog Kosova i Albanije”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da će Albanci nastaviti da to rade po fazama, na šta je Beograd upozoravao ranije, te da mu se čini da sada ljudi u svijetu počinju da dobijaju informacije o tome.

“Ne razumem kako je to nekom dozvoljeno da radi, jer da smo mi uradili i deseti deo toga, bila bi burna reakcija”, rekao je Vučić i upitao kakva bi bila reakcija da Srbija to uradi sa Republikom Srpskom.

Na pitanje da li je kontaktirao svjetske lidere u vezi sa aktivnostima Albanaca, Vučić je je rekao da kada god pozove uvijek dobije isti odgovor da su iznenađeni, a poslije toga se dobije “jedno veliko ništa”.

On je ocijenio da nekima smeta snažna Srbija i željeli bi da je vide slabu kao što je bila do skoro, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je istakao da je za Beograd najvažnije da garantuje sigurnost Srbima na Kosovu i Metohiji, da imaju plate i žive bezbjedno.

Želje građanima za Novu godinu - mir i stabilnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poželio je građanima srećnu Novu godinu, mir i stabilnost i da u ekonomskom smislu bude jednako dobra kao 2018. godina.

“Teško da ćemo u svojoj istoriji naći ovoliko ekonomski uspešnih godina, da nam rast bude veći od četiri odsto”, rekao je Vučić novinarima u zgradi Predsjedništva Srbije.

On je naveo da će suficit u budžetu Srbije naredne godine biti više od 300 miliona evra, a plate i penzije će se dodatno povećavati.

“Svima želim mnogo dobrog naredne godine, dobro zdravlje, a mi ćemo se potruditi da i zdravstvene usluge budu na još višem nivou, iako smo mnogo uradili i ove godine”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je građanima poželio i mir i stabilnost.

“To je ono što ja mogu. Ja ne mogu više od toga da poželim, uz ličnu sreću svakome”, rekao je Vučić. 

Vučić podijelio paketiće djeci sa Kosmeta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je podijelio novogodišnje paketiće djeci iz tri osnovne škole sa Kosova i Metohije, te im poručio da će njihov Beograd i Srbija biti uvijek uz njih.

“Veliko hvala što sa roditeljima čuvate srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić u zgradi Predsjedništva Srbije, gdje je ugostio 40 školaraca, uzrasta od devet do 12 godina iz Gračanice, Babinog Mosta i mjesta Sušica.

Vučić je u obraćanju djeci istakao kako je srećan i ponosan što može da ih ugosti u njihovom Beogradu, te da želi da tu češće dolaze, da se češće viđaju, a roditeljima djece poželio je puno sreće, uspjeha i rada.

On je ispričao da je pitao djevojčice iz Babinog Mosta kako im je tamo, a da je od njih čuo da ne kriju da su Srpkinje.

“Draga deco, naš posao je da budete što češće ovako nasmejani kao što ste danas, da gradite i imate svoju budućnost na Kosovu i Metohiji i da uvek osećate pomoć i podršku od svih nas koji živimo u drugim delovima Srbije. Ovo je vaš glavni grad, vaša zemlja, jednu imamo i treba da je čuvamo”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija u Gračanici i drugim mjestima na Kosovu i Metohiji sprovodi infrastrukturne projekte, što je sada malo otežano zbog taksi koje je Priština uvela.

On je najavio i da će, osim ljekarima i učiteljima, kosovski dodatak biti uplaćen i novinarima TV “Most”.

Vučić je gostima sa Kosova i Metohije čestitao Novu godinu i Božić, te je izrazio nadu da će uskoro ponovo posjetiti Laplje Selo.

“Draga deco, srećna vam Nova godina, da se proveselite, a onda da dočekate Badnji dan i dobijete još više poklona, pa da proslavimo najradosniji praznik - Božić”, rekao je Vučić.

Djeca su obišla zdanje na Andrićevom vencu, gdje su imali prilike da vide izložbu poklona koje je predsjednik Srbije dobio od stranih zvaničnika.

Djeca su juče stigla u Beograd, jutros su obišli Avalu, a nakon susreta sa predsjednikom obići će Kalemegdan, Zoološki vrt i centar grada, a sutra se vraćaju kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana