Vučić: Od nadležnih zatraženo objašnjenje o odluci hrvatskog ministarstva

Srna
Vučić: Od nadležnih zatraženo objašnjenje o odluci hrvatskog ministarstva

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od svih nadležnih službi zatražio objašnjenje u vezi sa odlukom Ministarstva državne imovine Hrvatske o nuđenju srpske imovine u zakup.

Vučić je naglasio da želi sve dobro da prouči, ne samo kada je riječ o imovini poput odmarališta, već i o poljoprivrednom zemljištu Srba koji su protjerani.


“Poljoprivredno zemljište je još značajnija tema. Ne vidim nijedan razlog za bilo kakav sukob u budućnosti. Možemo da se sukobljavamo po pitanju prošlosti sa Hrvatima, i mislim da je tu argumentacija mnogo više na našoj, nego na njihovoj strani, ali moramo da saslušamo. Razumem tu vrstu emocije i strasti, ali onaj ko se bavi politikom mora na kraju da donosi racionalne odluke”, poručio je Vučić.

On je istakao da, i kao predsjednik Srbije, i kao lider najodgovornije stranke, čini sve da međusobni odnosi budu bolji, i da ne razumije zašto svaka politika koja se tamo vodi mora da bude, prije svega, uperena protiv Srba, prenose beogradski mediji.

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je prije tri dana javni poziv kojim u zakup daje odmarališta i druge nekretnine na Jadranu na koje Srbija polaže pravo prema Sporazumu o sukcesiji - Aneks G.

Na spisku je 15 nekretnina, odmarališta i pratećih objekata na primorju Hrvatske čiji su vlasnici preduzeća iz Srbije i BiH, a u zakup se daju na 30 godina.

Na listi se nalaze nekretnine poput bivšeg odmarališta “Robne kuće Beograd”, “Pionir Sombor”, Hotel “Novi Sad”.

Ovaj poziv uslijedio je samo desetak dana nakon što je hrvatsko ministarstvo objavilo prodaju nekadašnjeg vojnog odmarališta u Baškim vodama, gdje je kao vlasnik u zemljišnim knjigama u Makarskoj upisano Ministarstvo odbrane Srbije - pravni nasljednik Ministarstva odbrane SFRJ.

Istovremeno, tada je objavljeno da se u zakup na 30 godina daju još četiri objekta čiji je vlasnik Srbija.

Praktično, riječ je o primjeni izmena i dopuna Zakona o upravljanju državnom imovinom koje je Hrvatski sabor usvojio u maju i koje resornom hrvatskom ministarstvu omogućavaju da upravlja nekretninama i da stavlja u funkciju i nekretnine za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

I prije nego što je usvojen u Saboru, ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Srbiji i BiH jer će to, kako se smatra u praksi, značiti da državnu imovinu pravnih lica iz drugih republika bivše SFRJ, Hrvatska može dati na upravljanje trećim osobama na rok od 30 godina.

Aneks G sporazuma među bivšim republikama SFRJ kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koje su imali na dan 31.12.1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim.

Iako je taj sporazum stupio na snagu 2004. godine srpska imovina nije vraćena pod “okrilje Srbije”.

Postoje različite procjene o tome koliko vrijedi srpska imovina preduzeća u Hrvatskoj, a jedna od njih kaže da je u pitanju vrijednost imovine od dvije milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana