Vučić: Niko u regionu ne može da se poredi sa vojskom Srbije

Srna
Vučić: Niko u regionu ne može da se poredi sa vojskom Srbije

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nijedna vojska u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije.

“Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije. Mi i Mađari smo tu negde, a svi ostali su daleko, daleko iza. Naravno, Grčka ima ogromnu vojsku i to nisu uporedive cifre”, rekao je Vučić za Radio-teleiviziju Srbije na vojnom poliginu Pasuljanske livade gdje je danas održan dio velike vojne vježbe “Vek pobednika”.

Vučić je istakao da Srbija snaži svoju vojsku, te da je u kratkom roku obezbijeđeno 10 lovaca presretača, a za tri mjeseca biće iz 14.

“Presrećan sam - prvi put u istoriji Srbije imali smo osam Migova-29 na nebu, a danas ih imamo ukupno 10. To je rezultat ulaganja”, rekao je Vučić.

On je dodao da u međuvremenu stižu helikopteri M-17, Mi-35 i devet Erbasovih helikoptera, te da se najsavremenija oprema i uređaji nabavljaju u okviru programa 1.500.

Vučić je istakao da Srbija nikada nije imala više tenkova, a da ih u vježbi učestvuje ukupno 100, te podsjetio da se od ruske strane očekuje 30 tenkova.

“Tenkovska smo velesila po broju, a nismo imali ni 30, 40 tenkova koji su suštinski radili. Bili su bez akumulatora, a najveći problem bile su posade. Imali smo maksimalno 65 posada, a danas ih imamo 100, samo iz aktivnog sastava koji učestvuju u vežbi”, rekao je Vučić.

On je naglasio da su izviđači izvanredno uradili svoj dio posla i ukazao da u vježbi “Vek pobednika” učestvuje ukupno 8.000 pripadnika aktivne vojske, među kojima 100 posada iz aktivnog sastava.

“To pokazuje ozbiljnu snagu, to je respektabilna sila. Vojska Srbije je ozbiljna vojska, sve ozbiljnija. U 2019. dolaze sve veća ulaganja, a najvažnije je da se vojnici osećaju dobro”, rekao je Vučić, te ukazao na problem nedostatka ljudi.

On je napomenuo da je u vojsci najviše ljudi sa juga centralne Srbije, a da ima i veliki broj pripadnika koji su prekodrinski Srbi, odnosno Srbi porijeklom iz Krajine, BiH, koji su došli poslije tragedije koja je zahvatila njihove krajeve.

Vučić je istakao da je vježba na vojnom poligonu Pasuljanske livade, koja je danas organizovana u okviru velike vojne vježbe “Vek pobednika”, izvedena izvanredno i čestitao je učesnicima.

Na vojnom poligonu “Pasuljanske livade” kod Ćuprije održan je jedan od segmenata velike vojne vježbe “Vek pobednika 1918-2018”, organizovane povodom 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, na kojoj je prikazano sadejstvo avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica Vojske Srbije.

Osim Vučića, vježbi su prisustvovali premijer Srbije Ana Brnabić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić i drugi predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Nosilac vježbe bila je Treća brigada kopnene vojske, a sadejstvovali su Mješovita artiljerisjka brigada i 98. i 204. vazduhoplovna brigada iz sastava Ratnog vazduhoplovstva.

Tema vježbe bila je “borbena grupa u napadu” gdje je u odgovoru na napad neprijateljskih jedinca na jednice Vojske Srbije učestvovalo više od 1.200 vojnika i više od 100 sredstava ratne tehnike - tenkovi M-84, borbena vozila, haubice, lanseri raketa, minobacači, kao i avioni Mig-29, “Orao” i protivoklopni helikopteri.

Prikazano je i dejstvo samohodne haubice “Nora” koja, uz “Lazara” i “Malog Miloša”, predstavlja ponos srpske vojne industrije.

Na kraju vježbe Vučić i ministri pogledali su prikaz dejstava izviđačkih organa u različitim uslovima i obišli taktičko-tehnički zbor, na kome su izloženi savremena zaštitna oprema, naoružanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana