Вучић: Недопустиво је гажење заставе било које суверене земље

Срна
Вучић: Недопустиво је гажење заставе било које суверене земље

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, поводом инцидента у Скупштини Србије који је изазвао лидер радикала Војислав Шешељ, да је такво понашање недопустиво и да као предсједник државе осуђује сваку врсту насиља и пријетњи.

Вучић је истакао да је недопустиво гажење и паљење заставе било које суверене земље.


"То је лоша порука коју шаљемо", рекао је предсједник Србије за РТС.

Вучић је подсјетио да су га током његове посјете Загребу вријеђали, да су претходно паљене српске заставе, али да није прекинуо посјету.

"Жалим због одлуке Андреја Пленковића да повуче посету делегације Сабора", додао је Вучић.

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, који је био на челу хрватске делегације, изјавио је данас да делегација Сабора прекида посјету Србији, јер нису могли да пређу преко поступка Војислава Шешеља, који је изгазио заставу Хрватске на улазу у Дом Народне скупштине Србије.  

Заједница српских општина неће бити формирана ни за три мјесеца

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да не очекује да ће заједница српских општина /ЗСО/ на Косову и Метохији бити формирана ни за три месеца, колико је преостало Приштини да то учини према новом року који је добила од Брисела.
Вучић је рекао да из бриселског споразума није испуњена само тачка о формирању ЗСО, те да не прихвата лицемјеран став да су сви подјенако криви.

"Србија није ни за шта крива", рекао је Вучић за РТС.

Он је истакао да Срби са Косова и Метохије неће сами сутра или прекосутра почети са формирањем ЗСО, већ ће сачекати да прође рок од три мјесеца колико је одредила ЕУ.

"Али, кажем вам ни за три месеца неће бити од тога. Знам Албанце, знам им менторе. На њиховом удару сам зато што сам то све прошао, што им знам намере и зато што те приче више не пролазе", истакао је Вучић.

Он је навео да је /самопроглашено/ Косово требало да уподоби све прописе и законе да би се формирала ЗСО, а да нису уподобили ниједан.

Вучић је рекао да од сутрашњег разговора са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини очекује ријечи охрабрења, али је нагласио да се разговори односе прије свега на дијалог Београда и Приштине.

Предсједник Србије је рекао да се са представницима ЕУ разговара прије свега о односу Београда и Приштине, а да све остало заузима свега 10 одсто разговора.

"Суштински разговарамо о односима Београда и Приштине, који представљају највећу препреку на нашем европском путу, Поглавље 35", рекао је Вучић и додао да ће и Србија имати поруке у вези са формирањем ЗСО.

Он је рекао да су Албанци имали рокове које нису испоштовали, а данас са одушевљењем неки прихватају што су наводно почели да раде на томе.

"Рекли су да ће за три и по месеца изаћи са статутом за ЗСО. Сачекаће Србија и то, али нећете видети статут за три и по месеца. Обмањују јавност међународне заједнице, оних који су стварали косовску независност", поручио је Вучић.

Он је нагласио да је позиција Србије чиста, али и ужасно тешка јер не разговара са Албанцима, већ са онима који их штите, а то су САД, Велика Британија и "ко зна које све земље".

"Када разговарате са много јачима, руке су вам везане, много сте слабији, али вам преостаје само да се храбро и поносито борите за своју земљу, за интересе свог народа, за српски народ на Косову и Метохији, како би могао да опстане на својим огњиштима", додао је Вучић.

Одговарајући на питање о извјештају о напретку земаља западног Балкана на европском путу, Вучић је рекао да је оцјена о напредовању добра вијест за Србију.

"То радимо због себе, да бисмо имали бољи правни поредак, бољу економију, уређенију земљу. Наставићемо да радимо и напредујемо", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о томе да Европска комисија у извјештају о /самопроглашеном/ Косову хвали Приштину због напретка када је ријеч о формирању ЗСО, Вучић је рекао да им честита на томе.

"Видим како је формирана, докле се стигло са статутом. И то је то лицемерје о којем вам говорим", нагласио је Вучић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана