Вучић: Нећу допустити да се Срби и Србија криве за све у бившој Југославији

Tanjug
Вучић: Нећу допустити да се Срби и Србија криве за све у бившој Југославији

Алпбах - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће допустити да се Срби и Србија криве за све догађаје у бившој Југославији тако што се "игра на емоције", као што се, истиче, чинило више од деценије и по.

Он је, у надахнутом говору, реаговао на уводничаре Тену Прелец, стручну сарадницу Европског института при Лондонској школи економије и политичких наука, као и Андана Ћеримагића, експерта за Балкан Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ), који су говорили о кривици за догађаје током распада бивше Југославије и казао да мора да се осврне на нешто сто је назвао "игра на емоције".

„Овде је речено нешто уз окривљавање Срба и Србије за догађаје у бившој Југославији, нешто са чиме смо, чини се, суочени протеклих 20 година", нагласио је он и додао да се не треба играти емоцијама , на шта је добио аплауз младих Срба у публици током дискусије у оквиру „Политичких разговора" на Европском форуму Алпбах.

На причу Ћеримагића који је говорио како су Срби из Добоја, његовог родног града, протјерали све Бошњаке и Хрвате, запалили све џамије, те се заложо против мењања ганица дуж етничких линија, Вучић је подсјетио да је он син избјеглице из Босне.

„Мој отац је случајно рођен близу Беогарда, није видео свог оца, јер је су га убиле усташе, као и бројне друге чланови његове породице. Они су протерани из Босне и настанили се код Цкрвенца код Београда. После рата он је случајно упознао моју мајку из Војводине и тако сам рођен у Београду, случјано. Почетком рата, чуло се да Вучићи имају куће у Босни и октобра 1992. све те куће у Чипуљићима су запалили они који желе да протерају Србе из тог дела Босне", објаснио је он.

Вучић је нагласио да не жели да се понове такви случајеви какве су проживели његова и Ћеримагићева породица.

"Желимо да то спречимо у будућности и да учинимо све да спречимо сукобе и ратове", казао је он и додао да ће уложити све напоре да очува мир, стабилност у региону.

Казао је да је већ доста учињено по том питању, да постоји мир не само у БиХ, Србији, већ цијелом региону.

Изразио је увјерење да ће се у томе успијети и у будућности, а поручио да се не треба играти емоцијама.

Вучић је иначе раније данас, по доласку у Алпбах, рекао да очекује нападе из такозваног цивилног сектора, јер се неки из западног свијета крију, односно не желе да се директно експонирају, већ препуштају младима да изнесу њихове ставове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана