Vučić: Nećemo dozvoliti da neko unižava Srbiju i njene žrtve

Srna
Vučić: Nećemo dozvoliti da neko unižava Srbiju i njene žrtve

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija uvijek poštovati tuđe žrtve, ali da neće dozvoliti da neko unižava Srbiju i ne poštuje njene žrtve.

"Žao mi je ljudi koji svoju slavu pokušavaju da steknu na kriminalizaciji i negaciju strašnih zločina nad Srbima, pre svega u Drugom svetskom ratu", rekao je Vučić, povodom promovisanja na HRT-u revizionističke knjige o Jasenovcu i filma "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918-2018".


Vučić je povodom grafičkog rješenja za film na kojem su on, politički lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, ali i kralj Aleksandar Karađorđević i Svetozar Pribićević, svrstani u promotere navodne kontinuirane politike terora Srbije, rekao da je počastvovan što je u društvu tih ljudi.

"Počastvovan sam što sam u društvu Aleksandra Karađorđevića, a verujem da ni Pupovcu ne smeta što ga porede sa Pribićevićem", rekao je Vučić novinarima u sjedištu SNS-a, gdje je obilježena krsna slava te stranke, Sveta Petka.

Vučić je istakao da je za Beograd važno da ne šalje takve poruke i ponovio da Srbija poštuje sve tuđe žrtve, i hrvatske, i bošnjačke i albanske, a da će na takve poruke "uvijek reagovati, ali ne vikom i drekom, već istinom, činjenicama i na miran način".

Povodom izjava bivšeg hrvatskog ministra spoljnih poslova Davora Štira, koji je rekao da Hrvatska mora da uzme u obzir "narastajuću snagu Srbije" i povede računa kako Srbija ne bi još više ojačala, Vučić je ukazao da "Srbija jača i snaži zbog napretka ekonomije".

"Srbija je nezavisna zemlja, sama donosi odluke, one se ne donose ni u nekoj ambasadi, niti u bilo kojem inostranom centru moći. Nije lako izgraditi poziciju nezavisne države u 21. veku, posebno kada je u pitanju država sa sedam miliona stanovnika, teritorijalno nevelika, i bez značajnih rudnih bogatstava", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da je to što njega vrijeđaju sitnica i istakao da će na tendenciju i pokušaj da se umanje srpske žrtve Srbija odgovoriti iz naučnog, kulturološkog i svakog drugog ugla.

"Na nama je da gradimo najbliže odnose sa svima, ali nećemo da dozvolimo nipodaštavanje srpskih žrtava i unižavanje Srbije, a slavićemo naše pobede", poručio je Vučić.

On je rekao da će Građani 9, 10. i 11. novembra imati priliku da vide moćniju Srbiju, i to 30-40 puta više, a dogodine i 150 puta više, nego što je bila prije pet godina po vojnoj opremi i naoružanju.

Povodom zabrane obilježavanja 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Srbije i Crne Gore u Pljevljima, Vučić je rekao da Srbija poštuje drugačije stavove, a da, ako neko misli drugačije, neće ga sprečavati da tako misli.

Napominjući da ne zna da li je informacija o zabrani obilježavanj ovog datuma u Pljevljima potpuno tačna, Vučić je istakao da je u Srbiji gotovo nemoguće da se tako nešto dogodi.

"Mi gledamo da nikoga ne uvredimo i da se ne mešamo u unutrašnje stvari, ali moram da priznam da ne razumem odluku da vi zabranjujete ljudima da misle i da imaju drugačiji pogled na prošlost od aktuelne vlasti", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana