Вучић: Не знам какве везе Изетбеговић има са Косовом и Метохијом

Танјуг
Вучић: Не знам какве везе Изетбеговић има са Косовом и Метохијом

Тјенђин - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Тјенђину да је, када неко говори о наоружању других земаља то мијешање у унутрашње ствари независних и суверених држава и да зато, како је рекао, не зна зашто је то урадио предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Коментаришући изјаву Изетбеговића о Косову и Метохији, као и наоружању које Србија купује, Вучић је запитао какве везе лидер СДА има са тим.

Поручио је Изетбеговићу да не треба Србију и неке друге у региону да користи за добијање политичких поена у предизборне сврхе.

"Може ли неко да ми каже какве он везе има са КиМ. Када говорите о нароужавању суверених земаља ви се директно мешате у унутрашње ствари независних и суверених држава. Не разумем зашто то Изетбеговић ради. Србија никоме није претња и никада никоме није запретила никада. Ниједном својом изјавом нисам учинио ништа лоше и желимо најбоље односе са Бошњацима", река је Вучић одговарајући на питања новинара.

Не жели, рекао је, да им Србија буде предмет у изборној кампањи. 

"Остало им је 15 дана до избора и сада ко ће да добије неке поене ако изговори нешто лоше о мени, Србији, или не знам коме у окружењу", навео је предсједник Србије.

Поручио је да од њега неће чути тежу ријеч, не зато што је уплашен и не зато што не би могао да добије лаке политичке поене на унутрашњој сцени, већ, како истиче, што мора да разумије позицију Србије, да у Србији хоће и желие, али имају обавезу да се понашају најодговорније.

"Ми не смемо да будемо разлог за било какав, чак и вербални сукоб. Зато нисам ништа рекао. Зато сам питао какве везе он има са КиМ. Зашто се меша у директне унутрашње ствари једне земље? Ја када говорим о БиХ, не говорим о јединственој или оваквој или онаквој, већ о Дејтонској, поштовању њеног територијалног интегритета, као и поштовања територијалног интегритета Републике Српске у складу са Дејтоном, у оквирима и границама БиХ", нагласио је он.

Истакао је и да је врло прецизна политика Србије усклађена са уставно правним актима БиХ и међународно правним споразумом какав је Дејтонски.

"Оно што неки други говоре о Санџаку, о Косову, о многим другим стварима говоре супротно Уставу Србије, међународном правном поретку. Није моје да им објашњавам било шта о томе, већ само да укажем нашој јавности на ту чињеницу", казао је предсједник Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана