Vučić, Erdogan: Beograd i Ankara za mir na Balkanu

Srna
Vučić, Erdogan: Beograd i Ankara za mir na Balkanu

Ankara - Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Redžep Tajip Erdogan ocijenili su u Ankari da su odnosi dvije zemlje dobri, založili se za mir na Balkanu, te istakli da projekat kružnog auto-puta Beograd-Sarajevo treba sprovesti u najkraćem periodu.

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa Erdoganom, rekao da je dogovoreno da bude ubrzan projekat izgradnje kružnog auto-puta Beograd-Sarajevo, odnosno izgradnja dionice Požega-Kotroman prema Višegradu i istovremeno preko Kuzmina do Rače prema Bijeljini.


“Tako bi bio napravljen krug Beograd-Sarajevo, što je od ogromnog značaja za Srbe i Bošnjake”, rekao je Vučić.

On je zamolio Erdogana da, ako može, podstakne i ubrza u BiH proces izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, te naglasio da u vezi sa modelom tog puta neće biti problema sa Srbijom, koja će preuzeti dio budžeta finansiranja.

Vučić je zahvalio Erdoganu što ulaže napore u očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, te naglasio da je Turska u Srbiji sve prisutnija ne samo u ekonomskom, nego i u političkom smislu.

“Zato je važno imati parnterske odnose sa Turskom, to je dodatna garancija da ćemo sačuvati stabilnost. Sve više stvari nas vezuje za Tursku, prepoznajemo ozbiljnog partnera i prijatelja, nastavićemo saradnju na svim poljima - privrednim, sportskim, društvenim”, rekao je Vučić, navodeći da se broj turista iz Turske udvostručuje.

On je zahvalio turskim investitorima što su oživjeli mala mjesta u Srbiji, te naveo da je Srbija zainteresovana i za gasovod “Tanap”, kao i za “Turski tok” jer, kako je naveo, od nekog mora dobijati gas ako bude prekida dostave kroz Ukrajinu.

Vučić je zahvalio Erdoganu za veličanstven doček i naglasio da uskoro očekuje Erdogana u Srbiji.

Erdogan je rekao da je projekat auto-puta Beograd-Sarajevo, koji podržava Turska, veoma važan, jer će ojačati odnose u regionu, doprinijeti regionalnom miru i prosperitetu.

On je naglasio da je to jedan od projekata prijateljstva koji će biti realizovan u najkraće vrijeme.

Navodeći da postoje i neki kojima smetaju dobri odnosi Turske sa Srbijom i BiH, Erdogan je istakao da Turska želi da posebno na Balkanu bude uspostavljen vječni mir.

On je naglasio da turske investicije predstavljaju veliku priliku za nova radna mjesta i oživljavanje regiona, te napredak i ekonomsku stabilnost na Balkanu.

On je naveo da Zapad ima problema sa aktivnim turskim djelovanjem na Balkanu i da Zapadu smetaju brojne turske aktivnosti.

“Ali, smetalo im ili ne, mi ćemo posebno na zapadnom, Balkanu uraditi sve što možemo kako bismo ojačali mir i stabilnost”, rekao je Erdogan.

On je rekao da građani Sandžaka predstavljaju najjači most između Turske i Srbije i da se ulažu napori da se ojača ova veza.

Erdogan je zahvalio “braći iz Novog Pazara” koji su mu dodijelili tutulu počasnog grđanina Novog Pazara, te podsjetio da je i Vučić tu titulu dobio 2015. godine.

Potpisano više sporazuma o saradnji

U Ankari je, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana, potpisano više sporazuma o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, veterinarstva, ekologije, saobraćaja, IT sektora, kao i policijskoj saradnji.
Ministar unutaršnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potpisao je protokol u oblasti naučne saradnje Kriminalističko-policijske akademije Srbije i Nacionalne policijske akademije Turske.

Cilj je uspostavljanje saradnje u oblasti nauke i obrazovanja, zasnovane na dugoročnim uzajamnim interesima, radi unapređenja obrazovne, naučne, istraživačke i poslovne aktivnosti obje ove institucije.

Ministar Aleksandar Antić potpisao je memorandum o saradnji Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Turske u oblastima obnovljive energije i prirodnog gasa.

Memorandum definiše niz konkretnih zajedničkih aktivnosti i način koordinacije dalje saradnje, prije svega na realizaciji projekata gasnog povezivanja, uzimajući u obzir činjenicu da Turska postaje ključno gasno čvorište za potrebe jugoistočne Evrope, prenijeli su beogradski mediji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je sporazum između srpske i turske Vlade o saradnji u oblasti veterinarstva, čime se stvara osnov za uspostavljanje poslovnih veza predstavnika poljoprivredno-prehrambene industrije, povećanje obima razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i stvaraju uslovi za povećanje izvoza Srbije.

Potpisan je i memorandum o razumijevanju u oblasti životne sredine, čija je suština ulaganje zajedničkog napora radi promovisanja i postizanja razvojnih ciljeva dogovorenih na međunarodnom nivou, smanjenje zagađenja i obezbjeđivanje održivosti životne sredine uz uravnotežen pristup zaštiti i korišćenju ekosistema.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbija Zorana Mihajlović potpisala je memorandum o saradnji i razumijevanju u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja.

Mihajlovićeva je prvog dana posjete u Istanbulu, na tursko-srpskom Poslovnom forumu, potpisala i memorandum o saradnji sa turskom građevinskom kompanijom “Tasjapi” koji se odnosi na izradu projekta za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i rehabilitaciju regionalnih puteva u Sandžaku.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić potpisao je memorandum o razumijevanju o saradnji u aktivnostima u vezi sa istraživanjem i razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana