Вучић: Дошло време да платимо цене из прошлости

Срна
Вучић: Дошло време да платимо цене из прошлости

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Београду са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и навео да је "Монт Еверест" пред Србијом.

Вучић се послије доношења стратегије Европске комисије за западни Балкан захвалио званичницима ЕУ - Федерики Могерини, Доналду Туску, Жан-Клод Јункеру.

Како је рекао, Јункерове изјаве су много другачије него оне из 2013. или 2014. године.

"Та 2025. година која је поменута не значи нам никакве гаранције, али је веома важна као подстицај грађанима Србије да знају да смо радили неке важне ствари. ЕУ је место где нас привлаче вредности пре свега, бољи економски положај за наше грађане, али то је пре свега најуспешнији мировни пројекат створен после Другог светског рата", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

О анализи стратегије није желио да говори, како је рекао то неће урадити данас јер би било компликовано и опширно.

"У односу на четири земље и једну територију, најтежи задаци су пред Србијом. Дошло је време да доносимо одлуке, да платимо одређене цене из прошлости, да доносимо одлуке и решавамо проблеме које које нико није решавао деценијама пре нас", додао је Вучић.

Вучић је истакао да "поглавље 35 постоји само за Србију и да није постојало ни за једну другу земљу".

Као "планине препрека" које се налазе пред Србијом у преговорима са Европском унијом Вучић је рекао да је то прије свега питање Косова и Метохије, али и граница са Босном и Херцеговином и Хрватском".

"Да ли су то за нас лаке препреке? Нису, као Хималаји су, али не бисмо били први који су се попели на Монт Еверест", истакао је Вучић.

"По први пут нећу да кријем од грађана Србије. У Сарајеву смо имали идеје, Бошњаци су хтели другачије. Прихватили смо те њихове идеје, а онда су рекли нећемо ни како ми хоћемо. Дакле, џаба вам и то што сте урадили то што неко тражи. А границу са Хрватском најбоље да не коментаришем", додао је он.

Према његовим ријечима, као друштво можемо да пустимо да вријеме пролази или да покушамо да проблеме рјешавамо и да након тога заиста Србија уђе у ЕУ 2025. године.

"Стратегија ЕУ отвара прозор наде и шанси, а на нама је да будемо одговорни и да радимо напорније. Није више ситуација економски тешка, али ће бити за 10 или 15 година, ако политичке проблеме не решимо. А ако их решимо економски ћемо као ракета да растемо", навео је Вучић.

Осим тога, Вучић се током обраћања медијима захвалио Европској унији и, како је рекао, "драгом Јоханесу" на томе што "улаже много труда и за разлику од многих разуме ситуацију на Балкану".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана