Вучић: Да ли је разумно да у Двору буде споменик степинцу?

Срна
Вучић: Да ли је разумно да у Двору буде споменик степинцу?

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Београд за дијалог са Загребом, али да је забринут због односа двије землје, те запитао да ли је разумно да у Двору на Уни, већинској српској општини, буде подигнут споменик /усташком викару/ Алојзију Степинцу.

Говорећи о реаговању предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је забринута због односа са Србијом, али да је не занимају реципрочне мјере већ дијалог, Вучић каже да је и он веома забринут, али да се трудио да буде објективан.

Он је за ТВ "Пинк" рекао да Србија није забрањивала да хрватски министри улазе у Србију, те да је инцидент у Јасеновцу када је развијена застава са усташким поздравом "За дом спремни!", вишеструко тежи, опаснији и снажнији од онога што је лидер радикала Војислав Шешелј рекао да је урадио.

"Све ово имамо јер је Српска радикална странка /СРС/ нешто саопштила, а нико то није видео, чуо, нити постоји информација", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да је Загреб забранио улазак у Хрватску српском министру одбране Александру Вулину због саопштења радикала.

"Да нисте мало исхитрено реаговали? Питам их хоће ли подићи споменик Алојзију Степинцу у Двору на Уни, већинској српској општини? Мислите ли да је то разумно и да је то пријателјски чин према Србима у Хрватској и Србима уопште", запитао је Вучић.

Он је истакао да је Србија увијек спремна за дијалог и разговор, али да неко мора да жели да је чује и саслуша. "Србија је спремна да слуша Хрватску, али нисмо одушевлјени Баришићем, Будаком, Степинцем и њиховим величањем", рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да Србија мора да буде присутна на Самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији 17. маја, јер не би било добро да землја не буде присутна на скупу на који долазе најмоћнији европски лидери, те додао да Србија не може да "забије нож у леђа Бугарској која је подржава".

"Србија, како каже, мора да напредује, да расте, да размишлја о будућности и да себе осигура политички и економски, зато Србија треба да буде присустна на самиту у Бугарској", навео је он и додао да ће се са српским премијером Аном Брнабић договорити ко ће представлјати Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана