Вучић: Ако се не тргнемо, завршили смо као нација

Танјуг
Вучић: Ако се не тргнемо, завршили смо као нација

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је демографска слика Србије поражавајућа и да се мора смањити негативан природни прираштај.

Он је додао да је јуче донио одлуку о формирању Савјета за популациону политику.

Србија, рекао је, у обраћању нацији, тренутно има 6.995.808 становника, а да ће, ако се овакви негативни трендови наставе, до 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиопна становника.

Вучић је казао да као предсједниик има право да каже да су посљедице пада наталитета катастрофалне, да ми немамо дјецу и немамо будућност.

На ванредној прес конференцији посвећеној тој теми Вучић је рекао да сваког дана "губимо" 107 људи, да становништо губимо већ 67 година, а за 27 посљедњих година имамо негативни природни прираштај.

"Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо заврсили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал", рекао је Вучић те поруцио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ...сами смо криви.

Усвојена популациона стратегија

Влада је у петак усвојила, каже, популациону стратегију и позива све надлежне да се ангажују на њеном спровођењу.

Како је рекао, урађен је упоредни приказ и анализе неких централних дијелова Србије и КиМ, истакавши да је по броју становника "једно Подујево као наша Топлица".

Навео је и примјер Смедерева и Урошевца, гдје се такође види разлика у броју становника у овим мјестима, као и у броју рођених и умрлих.

"Ухватили смо се решавања овог проблема када нам економија иде на боље, али има оних људи који говоре да није време за то", каже Вучић.

"Ми немамо деце. То је за нас кључни проблем", рекао је Вучић.

"Кинези брину 1.000 година унапред, хајде да ми пробамо за 50 унапред. Да живимо животе наше деце и унучића, да размишљамо остављамо ли им земљу, отаџбину или не", нагалсио је Вучић представљајући мјере популационе политике.

Он је упозорио да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће дјеца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем.

Изнио је податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године скоро 100.00 мање, при чему данас имамо већи бој становника.

"Мислим да је све јасно кад то кажем", назначио је.

Проблем и у градовима и на селима

Како је рекао, демографски проблем имамо и на селу и у градовима, а најмање проблема је у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.

"Данас се боримо за свако радно место, фабрику, пројекат, да побољшамо услове, уз значајније повећање плата и пензија ове године, по први пут се људи осећају боље, али не зелим да занемаре оно од суштинског значаја", подвукао је предсједник.

Како је рекао, за две или три године мораћемо да увозимо радну сангу, јер немамо дјеце.

Истакао је да он као предсједник има право да укаже на катастрофалне посљедице и да га не интересују реакције ни из владе ни из свијета који би да му "соле памет", јер ничије уставно право неће бити угрожено.

"Пишите саопштења, бавите се феминистичким, оваквим и онаквим покретима... На томе раде сви од Немачке, Данске, Шведске... само ми не предузимамо ништа, јер смо саможиви", рекао је Вучић.

Мајкама са троје и више дјеце новчани подстицај

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара мјесечно од државе у периоду од 10 година, рекао је предсједник Србије Александар Вучић, истичући да је то само једна од низ мјера донијетих у циљу поправљања демографске слике Србије.

Неке мјере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године, рекао је Вучић.

Влада Србије је, каже, донијла стратегију и мјере за подстицај популационе политике.

Поред осталих мјера, рекао је, за прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, а за друго дијете 10.000 динара мјесечно двије године.

За треће дијете добијаће се 12 хиљада динара месечно у току десет година,а за четвтро 18.000 евра за 10 година.

Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, а да се нада да ће бити и више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана