Вучић: Ако Србија мора да призна Косово, онда хвала и довиђења

Срна
Вучић: Ако Србија мора да призна Косово, онда хвала и довиђења

Давос - Ако неко мисли да је идеја процеса нормализације односа Београда и Приштине само да Србија мора да призна Косово и то је то, онда - хвала, довиђења, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је то рекао на питање новинара да ли постоји могућност да се организује међународна конференција на којој би се питање КиМ ријешило, умјесто "мрцварења" у Бриселу, које траје већ годинама.

Предсједник Србије начелно не одбацује ни ту могућност, мада се, како каже, плаши да би евентуална конференција „прошла без договора“.

Вучић је, наиме, објаснио да о каквом год формату да је ријеч — „неко мора да покаже добру вољу, да разумије да је компромис не само да очекујете у којој ћете форми добити све", као што то, примјетио је, Тачи очекује, већ "морају да постоје уступци са обје стране".

"Ако сте у стању да то урадите, спремни смо да разговарамо. Ако ви кажете 'Србија мора да призна Косово и то је то', онда, хвала, довиђења", поручио је Вучић.

На питање да ли је Приштина спремна на компромисе, одговорио је да није у стању да говори у њихово име.

"Биће они по ходницима, видим да имају довољно слободног времена, па их питајте", казао је Вучић новинарима.

На питања о разговору са Тачијем, Вучић је рекао да је са предсједником привремених институција у Приштини говорио о наставку дијалога и проблемима који су на путу нормализацији односа.

"Имали смо састанке са Албанцима који су овде представљени у складу са оним како је договорено — дакле Косово звездица Резолуција 1244", рекао је српски предсједник. Како је рекао, са Тачијем је разговарао о наставку дијалога, наставку рјешавања проблема, али и да не разумије зашто су у рјешавању убиства прихватили само размјену информација, а не учешће Србије у дијалогу (ваљда је мислио истрази) али и да се ми надамо да ће пронаћи убице Оливера Ивановића.

Предсједник Србије је навео да је важно да наставимо да разговарамо и да размишљамо о будућности и српског и албанског народа.

На констатацију да ће учествовати на више скупова на којима се "заправо говори и о Србији и Косову" и на питање да ли то треба да нас радује или забрине, предсједник Србије је рекао да се овдје не говори о Србији и Косову, већ о Београду и Приштини, а да Тачи говори о Србији и Косову, док неки не говоре уопште о Србији и Косову.

"Да, говори се о нашим односима и није лака година пред нама, у сваком случају. Пошто не могу да коментаришем глупости које поједини људи на српској политичкој сцени изговарају — ми морамо да одлучимо шта је то што можемо, шта је то што желимо, хоћемо у будућности, и да имамо реалан и озбиљан приступ да изгубимо најмање што морамо, а да добијемо највише што можемо", рекао је Вучић.

"И једни и други морамо да будемо помало љути"

Он је навео да је безброј пута рекао да ситуација у којој се ми и Приштина договарамо мора да буде таква да и једни и други мора да будемо помало љути и незадовољни.

"Ако неко мисли да неко може да добије све, а да други не добије ништа — мислим да је то погрешан пут и да неће довести никада ни до каквог решења", додао је Вучић.

А истовремено, указао је, ако неко мисли да би требало да „забија главу у пијесак" и да кажемо да нам није потребно 2,6 милијарди инвестиција, као што смо их имали 2017. године, тај мора да разумије да плате и пензије које се исплаћују и увећавају почивају на већој економској снази Србије.

"Ако неко мисли да треба економски земљу да уништимо, као и њен међународни углед, и да кажемо 'баш нас брига за све што се дешава око нас', онда то кажите грађанима Србије, којима треба да кажете да они не треба да живе — или да живе пристојно као што живи сав пристојан и нормалан свијет", нагласио је предсједник Србије.

Оцијенио је да је потребно наћи баланс између потреба данашњице и жеља у будућности И одређених историјских права и историјских обавеза. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана